Двама български тенисисти са със спрени права съответно за 10 години и доживот след като бяха признати за виновни по обвинение за уговаряне на изхода на тенис мачове. Тенис звеното за почтеност (The Tenis Integrity Unit/TIU) обяви, че става дума за браята Карен и Юрий Хачатрян.

Карен получава доживотна забрана за спорт и глоба в размер на $250 000, докато Юрий е със спрени права за 10 години и също трябва да плати санкция, но в размер на $50 000.

"Тенис звеното за почтеност потвърди, че двама български тенисисти (без позиции в ранглистата) са със спрени права и финансови глоби, след като са били осъдени за редица престъпления за корупция", се казва в прессъобщението на TIU.

Българската федерация по тенис също взе отношение спрямо решението на TIU и обяви, че няма да допусне картотека на братята в нито един клуб в страната, като ще информира всички клубове, в които те са играли в последните пет години, че не трябва да ги допускат на своите бази за продължителността от наказанията им. 

Разследването е установило, че между 2017 и 2019 година Карен Хачатрян многократно е нарушил "Програмата за борба с корупция в тениса" чрез пет уговорени мача, девет случая на подтикване на тенисисти да не показват най-добрата си игра, многократна неспособност за сътрудничество на TIU и други.

По-малкият му брат пък е обвинен в корумпиране на друг професионален тенисист, предоставяне на невярна информация и залагане на мачове.