Задължителната ваксинация на Australian Open е за защита на населението, а не изнудване към Новак Джокович. Това заяви спортният министър на щата Виктория Мартин Пакула.

Изказването на Пакула е по повод думите на бащата на Джокович - Сърджан, който заяви че изискването за ваксинация е изнудване към Ноле и има голяма вероятност той да не играе на турнира от Големия шлем.

Пакула изтъква, че изискването за ваксинация е към всички атлети в южния австралийски щат.

"Ако си тенисист, който ще посещава нашия щат, или какъвто и да е спортист, е твоя отговорност към населението, което те посреща. Затова изискваме от тези спортисти да спазват всичките изисквания, каквито спазват и хората във Виктория.

Не става дума за изнудване, а за защитаване на населението. Искам да изясня, че се надявам Новак Джокович да се ваксинира и да играе на Australian Open. Ако реши да не го прави, това е негов избор", заяви Пекула.

Джокович спечели девет титли от тази надпревара, сред които и миналогодишното издание. Той има 20 титли в Големия шлем и успех в Мелбърн ще го направи №1 в тази класация пред Рафаел Надал и Роджър Федерер, които също са с по 20.

Самият Новак не отстъпва от мнението си, че ваксинацията трябва да е доброволна и всеки сам избира какво да инжектира в тялото си.