На 14 юли тенис съдията Дамиан Стейнер от Аржентина се наслади на най-престижния наряд в кариерата си - финалът на "Уимбълдън".

Мачът, който бе воден перфектно от 44-годишния професионалист, се превърна в един от най-великите в историята на надпреварата, като Новак Джокович победи Роджър Федерер след пет сета и пет часа игра.

Близо месец и половина по-късно обаче, Стейнер научи, че е уволнен от ATP.

Причината е нарушаване на правилника. Той е дал много интервюта за аржентински медии в дните след мача, което е забранено от ръководното звено на големия тенис.

В интервютата, които са повече от десет, Стейнер разказва за уникалната възможност да се докосне до великия сблъсък от първо лице и да бъде част от него. Нещо, за което е мечтал в цялата си кариера.

Истинската причина за уволнението му обаче едва ли е официално обявената от ATP. Във въпросните интервюта Стейнер говори и за предпочитанията си за конкретни промени в правилата на играта.

Той споделя, че трябва да бъде ограничено използването на кърпите между разиграванията, да са валидни сервисите, които влизат след контакт с мрежата и да се дават под някаква форма наставления от треньорите по време на мач.