Робин Сьодерлинг е бивш №4 в световния тенис, има два финала в турнири за Големия шлем, спечелил е десет титли в кариерата си, но остава в историята по друга причина. Шведският тенисист е първият, който успя да победи Рафаел Надал на "Ролан Гарос".

През 2009 година той елиминира Матадора в четвъртия кръг на надпреварата в Париж. Рафа е №1 в схемата, а Робин - №23. Шведът стига финал, в който отстъпва на Роджър Федерер. Година по-късно отново е финалист на Откритото първенство на Франция, но този път Надал взима реванш за загубата година по-рано и вдига титлата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Житейската история на Сьодерлинг не е лека. Заболяване го принуждава да се откаже от тениса.

Той обяви оттеглянето си през 2016 година, след като вече бе прекарал почти четири години далеч от играта. Така и не успя да се възстанови напълно и да бъде на необходимото ниво, след като през 2011 година бе диагностициран с инфекциозона мононуклеоза.

Робин говори пред Behind The Raquet за преживяванията си на корта, за болестта и за тежкото решение да се откаже.

"Беше изключително трудно да взема решението да приключа. Изиграх последния си мач на едва 27 години. В главата ми имах още много години тенис пред мен. Бях на върха на кариерата си, когато заболях от мононуклеоза", припомня си Сьодерлинг почти десет години след диагнозата, дала началото на края. 

"Още преди да бъде установена диагнозата бях стресиран, уморен и на моменти изтощен. Но продължавах да играя. Макар да знаех, че нещо не е наред. В един момент комбинацията от слабата ми имунна система и прекалено многото тренировки каза своята дума. Мононуклеозата бе последното нещо, от което тялото ми се нуждаеше", продължава разказа си той.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

"След последния ми турнир в Бастад нещата се влошиха и не излизах от вкъщи шест месеца. Започнах да се чувствам по-добре едва след година. Но започнех ли да тренирам - симптомите се връщаха. Умора, треска... Няколко години правех точно така така и беше наистина обезсърчаващо. Когато реших да се откажа беше хем странно, хем облекчаващо. Три пъти правих опити да се завърна, но в един момент осъзнах, че здравето е най-важно", казва Сьодерлинг.

"Надали някой е очаквал да победя Рафа през 2009-а. Оценявам всичко, което се случи тогава, но и до днес по-впечатляващата и голяма история е тази на Надал. Никога няма да видим някой да спечели 12 титли от "Ролан Гарос", смята той.