Победата на Даниил Медведев над Стефанос Циципас в полуфиналите на Australian Open не беше неочаквана, а до голяма степен същото важи и за изригването на руснака в рамките на втория сет. Тогава световният №2 се разкрещя на съдията в състояние на духа, в каквото не го бяхме виждали до момента.

Медведев и друг път е побеснявал заради поведението на официалните лица, но не чак с толкова откровена ярост.

Ситуацията се разигра в почивката след деветия гейм на втория сет, тъкмо след като Циципас проби и щеше да сервира за спечелването на частта.

Тогава Медведев се разкрещя на съдията на стола Жауме Кампистол, а в последствие го нарече "малка котка" (small cat на английски език), в случая използвано да го уязви и на практика ознаващо "дребен", "незначителен".

Ето какво изрече по време на тирадата:

"Ти луд ли си? Баща му говори след всяка точка?

Ти тъп ли си? Баща му говори след всяка точка?

Ще ми отговориш ли на въпроса? Баща му говори след всяка точка. Как може да си толкова слаб в полуфинал на турнира от Големия шлем? Погледни ме в очите! Говоря на теб!

Трябва да му дадеш наказание за коучинг. Невероятно! Кога ще го направиш?".

Поведението на Апостолос Циципас се превърна в пословично в последните месеци, като почти всеки опонент на сина му отправя обвинения за така нареченият "коучинг" по време на мача - подсказване на тактически указания, което е забранено.

Интересното е, че точно това до голяма степен срина играта на Циципас в последния четвърти сет, тъй като предупреждение на съдията го разгневи и последваха много непредизвикани грешки.

Избухването на Медведев е още по-любопитно поради факта, че двамата със Стефанос имат яростно съперничество. То се роди в Маями през 2018 година, когато гръцкият талант нарече съперника си "ши*ан руснак", въпреки че и неговата майка е рускиня.

Тогава Медведев също побесня и дори поиска физическа саморазправа с колегата си, но намесата на съдията предотврати по-сериозен сблъсък. Така вече четири години мачовете между двамата (общо девет) са изключително емоционални и залогът не е просто тенис победа.

Предвид че Циципас и Медведев са двама от най-големите млади таланти на тениса, това съперничество може да продължи още поне 10 години и да ни радва със своя неподправен заряд.

Позитивното е, че след края руснакът се извини на арбитъра на стола, когато стискаше ръката му.