17-годишният Адриан Андреев изигра най-добрия мач в кариерата си, въпреки че загуби с 3:6, 6:4, 6:7(5) от австралиеца Матю Ебдън в първия кръг на Sofia Open.

Нашето момче изигра изумителен мач срещу световния №45 и доказа за пореден път, че го чака фантастично бъдеще при големите.

Андреев, чието най-добро постижение като ранкинг е №1747 направи, няколко фантастични удара и бе на две точки от победата, която щеше да е историческа за българския тенис. Публиката в "Арена Армеец" оправдано помечта и молитвите й бяха много близо до това да се сбъднат.

Самият факт, че спечели първия си сет в ATP на 17 години срещу играч от топ 50, е постижение, което и някои от най-големите не са имали възможност да направят.

Австралиецът заби 14 аса, но въпреки това бе много неубедителен на сервис и това донесе много възможности на Андреев, който реализира първите три в мача. При малко повече ограничаване на нервите тийнейджърът можеше да подчини своя съперник.

Ебдън започна леко напрегнато двубоя и направи две двойни грешки в първото си подаване, но въпреки това го спечели. Адриан обаче показа страхотна игра във втория гейм и го взе на 15.

Снимка: Lap.bg

Първият пробив за австралиеца дойде за 4:2, когато Андреев направи няколко грешки от основната линия и една неточност с краката при сервис, която бе санкционирана.

В следващия гейм Ебдън пропиля аванс от 40:0, но с два аса не остави нищо на случайността - 5:2. След това Андреев взе подаването си след страхотен бекхенд - едно от многото добри изпълнения в мача. Ебдън показа опита си и с гейм на нула затвори първия сет.

Българинът започна по фантастичен начин втория обаче. Първо взе подаването си с хубави сервиси, а след това проби благодарение на бомбени форхенди от основната линия. Ебдън изглеждаше изненадан, но за жалост веднага жестът му бе върнат.

Адриан подобри значително сервиса си в четвъртия гейм и взе още две от своите подавания, за да поведе с 4:3. В следващия гейм българинът продължи да играе страхотно и стигна до точка за пробив, след което Ебдън направи двойна грешка - 5:3 за Адриан. Проблемът бе, че за втори път не успя да затвърди пробива. В следващия гейм обаче отново наказа съперника си и затвори историческия сет - 6:3.

Снимка: Lap.bg

В началото на третия сет Ебдън показа своята по-голяма класа и направи ранен пробив, но играта на Адриан продължи да е на високо ниво. При 1:2 двойните грешки на Ебдън продължиха и така Адриан стигна до четвърта точка за пробив в мача, която за жалост този път бе спасена.

Сервисът на Ебдън продължи да е колеблив, но въпреки това австралиецът запази пробива аванс - 4:3, но след страхотен гейм на нула за нашето момче. 

В следващия гейм Андреев продължи да е изключителен и направи пробив за 4:4, след като поведе с 40:0. На своето подаване Адриан показа железни нерви и го взе въпреки няколко затруднения. Ебдън отвърна със същото за 5:5. След това българинът поведе с 6:5, въпреки че не вкара нито един първи сервис. Австралиецът стигна до тайбрек, въпреки че съперникът му продължи да играе много силно.

В тайбрека двамата си размениха по един мини пробив, но при 6:5 Ебдън нанесе решителния си удар и затвори мача с голяма въздишка.

В следващия кръг световният №45 ще играе с първия шампион на турнира Роберто Баутиста-Агут (Испания).