Григор Димитров отпадна и от последния за годината турнир в Големия шлем, като отново травма се намеси в представянето на българина.

Проблемът срещу Алексей Попирин бе в лявото стъпало, получен в началото на втория сет. Тогава първата ни ракета получи дълъг медицински таймаут, а после заваля дъжд и реално имаше към 30 минути, в които обезболяващите средства да подействат.

След завръщането на корта Димитров играеше видимо без голямо напрежение в левия крак, но постепенно болката се е усилила, за да се стигне до отказване при 6:7, 6:7, 0:4.

То е второ за годината за Гришо, който се оттегли и срещу Маркос Хирон в първия кръг на "Ролан Гарос", при това - при позитивен за него резултат от 2-1 сета. Тогава проблемът бе в гърба.

Именно подобна травма попречи на българина да стигне полуфинал в Австралия на старта на годината, когато играеше четвъртфинал срещу Аслан Карацев на първия за 2021 г. турнир от Шлема.

Изобщо - това е най-лошата година като контузии на Григор, който имаше такава и срещу Александър Бублик във втория кръг на "Уимбълдън". Във всяка от четирите надпревари в Шлема, физически проблеми попречиха на Димитров да покаже най-доброто от себе си.

Любопитно, той не се бе отказвал от мач цели 9 години (от 2012-а), преди да се случи срещу Хирон на "Ролан Гарос".

Поражението срещу Попирин ще се отрази тежко и на положението му в ранглистата, където вероятно ще е на ръба или извън топ 30.

Първата ни ракета стартира US Open като №18 в света, но загубените точки в Ню Йорк го пращат прогнозируемо поне на 29-а позиция от понеделник. Възможно е, при добро представяне на тенисисти зад него, Григор да изпадне дори извън топ 30. А това не е случвало от точно 2 години.

При жените Вики Томова вече е първата ни ракета, тя ще е №113-115 в света от понеделник, след като проби до основната схема в Ню Йорк.

Загубата на Цветана Пиронкова в първия кръг струва скъпо в ранглистата, след като преди година пловдивчанката стигна четвъртфинал на този турнир. Цвети ще е около 188-мо място в класацията на жените от понеделник, когато ранглистата бъде актуализирана от WTA.