Григор Димитров записа страхотна победа над Марин Чилич във втория кръг на "Ролан Гарос", като върна лентата към най-добрите си дни. Представянето на българина бе вдъхновено, солидно и уверено.

При по-близки кадри върху екипировката на Гришо, върху маратонките му се видя изписан слоган. "Man In The Arena", пишеше, а минути след края, Димитров публикува със същото изречение и победоносна снимка от мача в социалните мрежи.

Какво е това мото? То ли вдъхнови българинът?

Произходът на това The Man in the Arena (Човекът на арената) идва от прословута реч на Тиодор Рузвелт, някогашния американски президент. През 1910 г. (когато вече не е президент от 12 месеца) така е наречена изявата му пред аудитория в Париж, в Сорбоната. Официално речта се нарича "Гражданството в една република", но придобила публичност с другото изречение.

Това, което Григор Димитров избра да изпише на екипировката си.

Речта е за мирогледи, за отношение към живота и околните, за цели и амбиции. За общества.

"Не критиците имат значение. Не този, който сочи към един силен човек, когато той се препъва. Или в момент, в който някой е можел да направи нещо по-добре. Уважение за човека, който всъщност е на арената, чието лице е покрито с прах и пот, а и кръв. Този, който стръвно се стреми към целта.

Който понякога не успява, отново и отново, защото няма усилие, което да не е спирано от грешки и неуспехи. На този, който не спира да се стреми и да полага усилия, който прегръща с ентусиазъм това, а и с голяма отдаденост, който се раздава за добри каузи. И този, който е най-горе в триумфа и най-долу при провала. Но поне пада, докато се опитва. И никога не стига до мястото, където са студените души на тези, които не познават нито победата, нито загубата".

Това е най-прочутият цитат от речта, която Рузвелт произнася преди 109 години. Какво е вдъхновило Григор да избере слогана, не е ясно. Но ако посланието му помага да възвърне силата и увереността си на корта - чудесно.