US Open се погрижи да ни предложи класики още в първия кръг, а Стефанос Циципас и Анди Мъри превърнаха мача помежду си точно в такава.

Тези, които са стояли до след 2 часа българско време снощи със сигурност не са съжалили. Големият шотландец показа, че е готов да покаже тенис, който му донесе титли в Големия шлем и въпреки сериозните си здравословни проблеми да се бори като лъв.

Мъри игра великолепно, но загуби в пет сета след обрат от 2:1 в негова полза. След мача за жалост фокусът се измести от чудесното качество на играта към поведението на гръцкия му съперник.

Циципас взе две много големи от така наречените почивки за тоалетна от по 7-8 минути преди четвъртия и петия сет. Това изнерви шампиона в Шлема, а както знаем

Мъри не е от хората, които си мълчат в такива ситуации.

Снимка: Getty Images

"Той мами. 20 минути, а тоалетната е точно там. Никога не ми е отнемало толкова време да отида до тоалетната. Ако на организаторите не им пука, нека не променят правилото. Не знам какво мислят играчите и феновете за това. Може би реагирам твърде остро, защото съм загубил.

Стоя тук след мач срещу един от най-добрите играчи в света и вместо да говоря колко е фантастичен и колко хубаво за мен е да се представя по този начин, аз говоря за почивки в тоалетната. Не трябва да е така. Щях да кажа същото и ако бях спечелил. Загубих уважението си към него", заяви шотландецът след мача.

В типичния си стил Циципас отговори, че щом правилата позволяват това, той няма за какво да се извинява.

"Ако Мъри иска да ми каже нещо, нека да е очи в очи и да се разберем кое не е наред. Не мисля, че съм нарушил правила. Спазвах ги и това е. Не ме интересува какво играч мисли за действията ми по време на мач. Това не ми е приоритет. Следвам правилата на ATP, така че всичко е наред. Нямам нищо против Анди.

Видяхте, че взех сака си напът към тоалетната. Отне ми повечко време да се преоблека и да се върна. В петсетов мач имаш право два пъти да отидеш и спазвам това правило през цялата си кариера. Никога не съм бил срещу правилата и не виждам проблем", беше отговорът на Стефанос пред медиите.

Това обаче не е първото му "провинение" от този тип напоследък.

По време на полуфинала им от Мастърса в Синсинати преди дни и Александър Зверев обвини Циципас, че твърде дълго стои в тоалетната, като освен това се заговори и за треньорска помощ по телефона - нещо, което е забранено. И тогава паузата за на гръка бе от около 8 минути.

"Той взе сака си с телефона в него и всичко. Случи се същото в Париж и ще се случва на всеки друг турнир", отсече тогава Зверев към съдията.

След края на онзи мач германецът опита да охлади страстите и при поздрава на мрежата каза "Винаги е невероятно, когато играем. Успех на US Open!". Циципас се усмихна принудено и отвърна глава без да отговори. Тази му реакция обърна много фенове срещу него.

Действията на Стефанос при мача с Мъри също не се харесаха на по-голямата част феновете, които коментират в социалните мрежи. Усещането е, че неволно си изгражда репутация на злодей по подобие на своя добър приятел Ник Кирьос, който обаче го прави напълно съзнателно.

Не трябва и да забравяме, че първият сериозен скандал с участието на Циипас бе именно заради почивките му в тоалетната. Случи се през 2018-а в мача срещу Даниил Медвдев в Маями.

Тогава Даниил го обвини в дълга тоалетна пауза, а Стефанос нарече съперника си "ши*ан руснак". Оттогава отношенията им са обтегнати и всеки мач помежду им значи много повече от просто победа.