Треньорът на Григор Димитров - Данте Ботини, даде интересно интервю пред сайта на ATP за работата си с тенисист №1 на България.

Хасковлията и аржентинецът започнаха да работят заедно в края на миналата година, след като бившият №3 се раздели с вече бившия си треньор Крис Гро. Ботини дълги години беше наставник на Кей Нишикори.

Ето и интервюто:

Григор каза, че ви се е обадил в края на миналата година и когато е чул, че сте свободен, е искал да работи с вас...

- Усетих това веднага. Обади ми се през ноември и каза, че иска да се срещнем. Прекарахме три дни в Монако. Говорихме си за живота, тениса, как аз виждам спорта и за играта му. Паснахме си от самото начало. Беше щастлив и ми се обади след няколко дни, за да ми каже, че започваме да тренираме. Получи се добра среща.

Понеже сте бил дълги години треньор на Нишикори и той е играл доста пъти срещу Григор, имахте ли вече идея какво ще искате от играта му?

- Със сигурност. Кей игра много пъти с него и сме тренирали в тези години. Двамата са играли на двойки и познавам добре играта на Григор. Никога не съм виждал тренировките му в детайли. Познавам потенциала му, но имаше с какво да ме изненада. Той е невероятен талант. Нещата, които може да прави на корта не са за вярване. Имам идея къде може да се подобри и върху какво да работим. Споделихме си ценна информация и засега се справяме добре.

Говорите за това колко е талантлив Григор, но кое е това, което го подсказва в тренировките?

- Той прави неща, които са трудни, да изглеждат много лесни. Ударите му подсказват за това и възможността му бързо да поправя грешките. Ако го накарам да направи нещо, прави го веднага и не му трябват дни или седмици да го усвои.

Работихте дълги години с Нишикори. Колко различно е да тренирате друг играч?

- Всеки играч е различен. Работих с Кей дълго и започваш да свикваш с играча. Но съм тренирал и други хора в живота си. Трябва да се приспособиш. Така действам аз. Не е "моят начин или нищо". Опознавам играча пред мен и характера му.

Григор е на 29 и може да решите, че е трудно вече да се правят промени при него. Как свиква с новите неща?

- Когато остаряваш, е трудно да го приемеш. Но и топ играчите минават през такива промени. Тенисът се променя и е еволюция. Не казвам, че Григор се променя драстично, но има желание да промени конкретните неща.

Може ли да споменете в какво Григор трябва да се подобри?

- Мисля, че най-важният елемент за Григор е да остава ментално фокусиран и да остава по-дълго в това състояние. Трябва да вярва на физическата в подготовка - скоростта му и начина, по който се движи. Всички знаем, че притежава нужните удари. Според ме не важно да остане спокоен и да осъзнае, че има оръжията. Не му е нужно да пришпорва.

Едно от нещата, с които Григор може да се гордее, е това, че е добър човек. Колко ви помага това?

- Супер добър е. Знаех, че е такъв, но не го познавах отблизо, а това се случи в последните месеци. Грижа го е за останалите и това ми харесва в него. В това отношение сме еднакви. Разбираме се много добре. Обича да говори, да задава въпроси. Разговаряме много, разхождаме се и не говорим само за тенис, а и за живота. Важно е и за двамата.

Пътувахте за Мелбърн от Лос Анджелис и трябваше да се подложите на строга карантина. Григор беше на друг полет и имаше възможността да тренира. Колко трудно бе да му помагате, докато сте в хотела?

- Контактувахме всеки ден и му казвах какво да прави на тренировките, да продължава тези от Монако. Бях в контакт и с треньора на Давид Гофен, който водеше тренировките. Той помогна на мен и на Григор. Благодаря му.

Получавахте ли видео от тренировките?

- Да, карах Григор да ми праща. Не бяха много дълги, но го виждах!

Понякога отнема време между играч и треньор да свикнат един с друг, но сега Григор е на четвъртфинал в Големия шлем. Как вие, като треньор, решавате какви съвети да му дадете в такъв важен момент?

- Подходът ми е същият като в турнира преди Australian Open. Не променям нищо според фазата на турнира. Това не ме интересува. Трябва да продължим да правим нашите неща, същата рутина, ден за ден, мач за мач. Оставям нещата прости и продължаваме по същия начин.

Григор ще е фаворит в четвъртфинала срещу Аслан Карацев, който за първи път играе в Големия шлем. Как ще му помогнете да остане фокусиран и да не мисли за съперника си като човек, който не е бил в такава ситуация и е №114 в света?

- Същото е. Григор знае, че никой не стига без причина на четвъртфинал. Очевидно човекът играе много добър тенис и е много опасен. Григор трябва да се фокусира върху своята игра. Тренирахме, работихме по същите удари, които мислим, че ще свършат работа и това е. Няма значение кой е насреща. Трябва да се фокусира върху играта си.

Поставяте ли си някакви цели за бъдещето?

- Разбира се. Не кой знае колко конкретни и не сме си поставяли такава преди сезона. Иска ми се да говорим за това след края на турнира. Обсъждахме как виждам играта му и къде според мен заслужава да бъде. Той също искаше да го чуе. Много съм амбициозен в това отношение и той също. Дано стигнем максимума.

Ако искате да виждате Григор да прави едно нещо до края на турнира, какво би било то?

- Да запази същото постоянство и психологическа настройка, която има. Много е амбициран в хода на турнира и отпуснат ментално. Това очаквам и това искам да видя.