Трудно е да си представим, че някога е имало толкова важен отборен сблъсък за българския тенис, колкото предстоящия с Белгия на ATP Cup. Нашите момчета са на прага на класиране на четвъртфиналите в дебютното издание на надпреварата, но това далеч не е сигурно, дори и след победите над Великобритания и Молдова в групата.

Мачовете с Белгия са във вторник сутринта и започват в 8:30 часа българско време. Те ще решат съдбата на нашия отбор, който до момента се представя много над очакванията.

Ясно е, че ако победим Белгия с какъвто и да е резултат, ще се класираме сред най-добрите осем като първи в групата. Победи на Димитър Кузманов срещу Стив Дарси и Григор Димитров срещу Давид Гофен ще пратят България в еуфория. При такъв развой, мачът ни на двойки ще е без значение.

Това обаче няма да е никак лесна задача, тъй като белгийците също имат реален шанс за класиране, а Гофен има да си връща на Димитров след осем загуби в девет мача срещу него. Последната дойде на Мастърса в Париж през миналата година.

Великобритания и Молдова излизат първи на корта през нощта срещу вторник и ще се надяваме поне Раду Албот да ни направи услуга като победи Дан Еванс в мача на първите ракети. За молдовците турнирът приключва след тези мачове, независимо дали победят или загубят отново. Но никой не иска да си тръгва с наведена глава от толкова престижна за страната надпревара.

Какви са нашите варианти при победа на Великобритания и загуба на България:

- при победа на Великобритания с 3:0 над Молдова и загуба на България с 1:2, ще отпаднем

- при победа на Великобритания с 2:1 и загуба на България с 1:2 ще сме втори в групата и чакаме развитие в другите карета, за да знаем дали сме сред двата втори тима с най-добри показатели

- при победа на Великобритания с 3:0 и загуба на България с 0:3 ще отпаднем

- при победа на Великобритания с 2:1 и загуба на България с 0:3 ще отпаднем

Всякаква загуба на британците ще ни класира. Всякаква наша победа - също.

Сметките са прости и наглед не са в наша полза, ако загубим и Великобритания очаквано спечели.

При победи с по 2:1 за Великобритания и Белгия, ще останем втори в групата, но не се знае със сигурност дали ще сме сред двата най-добри втори отбора в турнира, които също се класират напред. По-вероятно е това да е така, но ще е хубаво да сме сигурни, като се класираме с третата си победа в груповата фаза.

Регламентът на надпреварата е такъв, че дори с две победи в групата не си сигурен за класирането си до последно. Важен е всеки мач и всеки сет. Затова и капитанът Григор Димитров избра да влезе в мача на двойки и срещу Молдова, въпреки че вече бяхме спечелили битката след 2:0 при сингълите. Той бе наясно, че успех и при дуетите ни отваря по-широко вратата към 1/4-финал, но за съжаление силите не стигнаха и загубихме.