Канада е шампион на отборната надпревара в тениса ATP Cup, след като не остави шанс на Испания на финала с 2-0 победи, като дори не загуби сет.

Феликс Ожие-Алиасим сложи завършващия щрих на вълнуващата седмица за канадския тим, като победи със 7:6, 6:3 Роберто Баутиста Агут. Битката в Сидни продължи 2 часа и 10 минути, а испанецът се би за всяка точка, за да остави в играта отбора си.

Агут проби първи за 2:0 в откриващия сет, но получи ответен удар веднага с рибрейк. При 3:4 Роберто някак удържа своето подаване, спасявайки пет точки за пробив, а в следващия гейм в същата отбранителна позиция под тежък залп бе Алиасим - три точки за пробив бяха отразени.

Така дойде тайбрек, където серия от общо 6 минипробива за двамата даде сета на канадеца със 7-3.

Втората част не бе толкова драматична, двамата печелеха своите подавания сравнително безаварийно, докато при 4:3 не нанесе своя удар Феликс - пробив на 15 и гейм, в който сервираше за мача и титлата. Той бе взет бързо и на корта настана канадската радост.

Преди това Денис Шаповалов бе изпълнил своята част от задачата, побеждавайки с 6:4, 6:3 Пабло Кареньо Буста. Канада си отмъсти на Испания за загубения финал за Купа "Дейвис" преди три години, когато бе в същия състав (Алиасим и Шаповалов), но за съперника игра Рафаел Надал.

По същото време днес, в което Агут опитваше да запази живи надеждите на испанците във финала, Рафа вдигаше трофей на турнира от категория 250 в Мелбърн, на около 900 километра от Сидни. Той пропусна ATP Cup, след като пристигна твърде късно в Австралия след изкаран ковид.

Канада печели донякъде логично турнира - това бе един от двата тима с най-високо в ранкинга не един, а двама играчи на сингъл. Алиасим е №11, а Шаповалов - №14.

Испанците бяха 19-и (Агут) и 20-и (Буста), като също бяха от отборите със солиден "двоен гръбнак" в надпреварата.

Друг такъв бе Италия с Матео Беретини (№7) и Яник Синер (№10), но за отпадането на този отбор в групите се погрижи Русия. А шампионите от 2021-ва пък отпаднаха на полуфинал точно срещу Канада, която ги наследява на трона на турнира.