Бившият испански тенисист Карлос Моя, който в момента е треньор на Рафаел Надал, даде любопитно интервю, в което говори по интересни теми и по-конкретно своя сънародник.

Едно от важните неща, които Моя уточни, е че Надал няма намерение скоро да се отказва от играта и е в добро физическо състояние. Ето какво каза шампиона от "Ролан Гарос" през 1998-а:

За разликите между онзи и съвременния тенис: Честно казано, че тенисът, който тренирах тогава има много общо със сегашния. Минаха почти 20 години и сега тенисът е по-физически настроен. Играчите са атлети и издържат повече на корта, а кортовете са по-бавни. Това не помага на играчите, които разчитат на сервиса си. В топ 10 има само двама такива. Когато аз играех, имаше играчи като Иванишевич и Сампрас, които базираха тениса си на сервиса. Сега е различно, тъй като перфектният играч трябва да има не само сервис, но и да тича много.

За подобрението на сервиса при Надал в последните години: В тениса и в живота трябва да еволюираме и това бе едно от нещата нужни при Рафа. Постигна го, но никога няма да бъде смятан за сервис играч. Точно обратното. Ще бъде разпознаван заради това, че има един от най-смъртоносните ретури. Но все още подобряваме сервиса.

Навреди ли Купа "Дейвис" на Надал за старта на годината в Австралия: Не мисля, че турнирът имаше влияние. Тийм е фантастичен играч и въпреки това Рафа имаше своите опции да проведе по различен начин мача им. Вярно е, че направихме някои грешки в подготовката, но ще се опитаме да няма такива в бъдеще.

За евентуално отказване на Матадора: По принцип не говоря по тази тема, но по мое мнение Надал скоро няма да се откаже. Играе добре и в последно време има късмет с контузиите. Ако двете неща са валидни, ще се наслаждаваме на играта му още няколко години.

За лошите резултати на Федерер: Трябва да уточним, че с всеки изминаващ ден остава един по-малко, в който се наслаждаваме на Роджър, Рафа и Ноле. Вярно е, че щвейцарецът не е в добра форма откъм титли, но винаги е там. Успя да стигне полуфинал в Австралия и ако бе спечелил първия сет срещу Джокович, кой знае какво щеше да стане. Не трябва да го съдим за резултатите, а да му се наслаждаваме.

За испанския тенис след отказването на Рафа: Ще е много различно от това, което имаме в момента. Да имаш някого като Надал прави отпадането на четвъртфинал провал. Той повече няма да печели по два или три Мастърса на година. Ще трябва да свикнем за живота след него, защото е неповторим. Да се надяваме, че ще има играчи, които ще могат да ни радват.