Скандалното поведение на съдията Мохамед Лаяни в мача между Ник Кирьос и Пиер-Юг Ербер във втория кръг на US Open предизвика остри реакции.

US Open излезе с официално изявление, за да оправдае постъпката на Лаяни, но в него реално ръководителите не обясняват ситуацията, а само я описват.

По становището личи, че шведът няма да бъде наказан за безпрецедентната си постъпка, с която се взе за треньор на Кирьос.

Самият австралиец от гръцки произход от години няма треньор и се подготвя сам за турнирите. Тенисистът обясни ситуацията с думите, че е безумно да се твърди, че е получил помощ.

"Знаех, че играта ми не е добра. Той не ми помогна по никакъв начин, това е абсурдно. Не ме наставляваше. Нямам треньор.

Не съм имал треньор от години. Разбира се, че не изпълняваше подобни функции. За какво говорите?

Това се случва и в други спортове. Във футбола получаваш предупреждение, ако играеш грубо. Ако продължаваш и след това, получаваш картон. Същото е и тук. Не ми повлия по никакъв начин.

Не знам дали се опита да ме мотивира. Каза, че ме харесва. Не знам дали това е начин да мотивираш някого.

Просто сподели, че нещата не изглеждат добре. Не се чувствах добре. знам, че представянето ми не бе прилично. Дори не го слушах.", заяви австралиецът.

Съперник на Кирьос в мача - Ербер, обяснимо бе ядосан след двубоя, като заяви, че е било прекалено съдията да слиза от стола.

Следващият опонент на Кирьос - Роджър Федерер, също разкритикува шведа за действията му.

"Не знам какво е казал, не ме и интересува. Не го попита само как се чувства. Беше там прекалено дълго. Това се превърна в разговор, а разговорите променят настройката на играча. Подобни неща повече не трябва да се случват, всички го знаят", заяви Маестрото.