С две победи от първите два мача в груповата фаза на ATP Cup, Отбор България е в чудесна позиция при поглед върху цялостната картина на турнира.

Но не се е класирал за елиминациите и ще чакаме до вторник, за да получим отговор на въпроса дали това ще се случи.

Тогава е срещата с Белгия, като в неделя сутринта Давид Гофен и неговите съотборници се изправят в сблъсък с Великобритания в нашата група.

Молдова е с две загуби и вече няма как да ни изпревари.

Единственото сигурно е, че при победа над белгийците във вторник сутринта (7 януари след 8,30 ч наше време), Отбор България отива на четвъртфинал. Няма начин друг да е първи в групата.

Ако обаче загубим, започват сметките. Защото регламентът гласи, че сред най-добрите осем, които влизат в пряка елиминация, се класират само победителите в шестте групи и двата най-добри тимове на вторите места.

Вариантите са достатъчно много, като не е изключена и въртележка (британците бият Белгия и Молдова, ние губим от белгийците). А при нея, с три отбора с по две победи, настават сложни изчисления кой първи, кой втори.

Гледат взетите отделни мачове в битките (дали си победил с 3:0 или 2:1), както и дори сетовете при равенство и по втория показател.

Именно затова всеки успех е важен и двойката ни Григор Димитров/Алекс Лазаров се хвърли здраво в битка с молдовците Козбинов/Албот тази нощ.

Да, мачът бе спечелен след дната успеха на сингъл, но победата с 3:0 щеше да ни даде друг индекс на върха в групата. Защото Белгия например победи с толкова молдовците...

Ясно е, че ако Гофен и компания надвият британците, оставаме в пряка битка само с белгийците на върха. Но отново ще е важно как ще завърши тя - дори при евентуална загуба, задължително е да спечелим мач, за да очакваме да сме сред най-добрите два втори отбора в групите.

Сценарият, който ни допада най-много, е успех и над Белгия във вторник. След него ще гледаме към 1/4-финалите на ATP Cup и ще очакваме съперника там.

Ситуацията в другите групи към неделя сутринта:

Група А - Сърбия (3:0 в отделните мачове) и Франция (2:1) с по една победа, Чили (1:2) и Южна Африка (0:3) - с по една загуба.

Група В - Япония и Испания (по 3:0) с по един успех, Грузия и Уругвай (по 0:3) с по едно поражение.

Група D - Русия (3:0) - една победа, Норвегия (3:3) и Италия (2:4) - с успех и загуба, САЩ (1:2) - с едно поражение (по-късно днес играят руснаци и американци).

Група Е - Хърватия (3:0) и Аржентина (2:1) с по един успех, Полша (1:2) и Австрия (0:3) с по едно поражение.

Група F - Австралия е с две победи (6:0), Канада е с успех и поражение (3:3), а Германия и Гърция имат нулев актив - по една загуба и 0:3 в отделните двубои (срещат се по-късно днес).