Рафаел Надал бе удостоен с огромна чест, получавайки кралски орден "Втори май".

Това е най-високият орден, който местните власти в Испания връчват, като Надал я получи от президента на област Мадрид.

Орденът му бе връчен заради дейността на Надал по време на пандемията през пролетта, когато Испания бе сред най-тежко засегнатите страни в света.

В тези месеци Матадора загърби тенис подготовката си, като се отдаде на редица каузи, с които събра милиони евро в помощ на засегнатите от пандемията.

Той дори бе доброволец на родния си остров Майорка, като с примера си мотивира стотици младежи от цяла Испания да се включат като доброволци не само в болниците, но и разнасяне на хранителни продукти в тежката за страната ситуация.

"Бих желал да почета най-вече жертвите на ужасната пандемия, която изживяваме, и техните близки. Пандемията повлия на всички ни по един или друг начин, но най-вече на тези, които загубиха любими хора. Бих искал да благодаря на всички здравни работници.

Също така искам да благодаря и на националните служби за сигурност. Убеден съм, че Испания ще направи това, което винаги е умеела да прави - ще преодолее най-трудните обстоятелства. Винаги сме успявали и този път няма да е изключение

Надявам се, че това, през което преминаваме в момента, скоро ще бъде само спомен и ще можем отново да споделяме и да се наслаждаваме на нещата, които ни правят щастливи, по начина, по който сме свикнали. Надявам се, че тази пандемия ще приключи възможно най-скоро. Всички вие направихте този ден незабравим за мен", заяви Надал по време на официалната си реч.