Едно от най-големите явления втениса официално приключи. Близнаците Боб и Майк Брайън, които са най-успешните играчи на двойки в цялата история на спорта, обявиха оттеглянето си на 42-годишна възраст. Новината за отказването им идва в навечерието на US Open - турнир, който двамата са печелили заедно общо пет пъти.

"Просто усетихме, че сега е точното време. На подобна възраст ни отнема наистина много, за да бъдем конкурентоспособни. Все още обичаме да играем, но напрежението върху телата ни и възстановяването вече е съвсем различно", обяви решението "по-големият" от двамата - Майк, който е по-възрастен от Боб с две минути.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

За 22 години в професионалния тенис близнаците спечелиха 16 титли от Големия шлем и общо 119 титли. Двамата заедно бяха №1 в ранглистата за период от 438 седмици и в продължение на десет сезона бяха най-добри на двойки в света.

Боб има общо 119 титли (16 от Шлема), докато Майк е малко по-успешен със 124 титли (18 от Шлема).

Намерението на двамата първоначално бе да играят на тазгодишния US Open и да се откажат след него, но това няма да се случи.

Двамата имат и златни олимпийски медали от Лондон 2012. Доминацията им е толкова голяма, че за сравнение вторите най-успешни играчи на двойки - австралийците Тод Уудбридж и Марк Уудфорд имат почти два пъти по-малко титли от Тура (61) и 11 от Големия шлем.