Една от най-големите спортни икони в цялата история - Серина Уилямс, официално сложи край на своята изпълнена с успехи състезателна кариера.

Американската шампионка загуби с 5:7, 7:6, 1:6 от Айла Томлянович в мач от третия кръг на турнриа US Open, за който тя предварително бе обявила, че ще бъде нейният последен турнир.

След два мача, в които Уилямс драматично се спасяваше от поражение и продължаваше своята приказка, тя вече бе принудена да помаха за сбогом в една не по-малко емоционална нощ.

Отново трибуните на най-голямата тенис арена "Артър Аш" бяха изпълнение до краен предел. Фенове и знаменитости не искаха да изпуснат нито миг от може би последния мач на Серина, като този път той наистина се оказа такъв.

Три седмици преди 41-ия си рожден ден, тя докара двубоя до три сета, спаси и общо пет мачбола, но в крайна сметка трябваше да се примири с поражението.

Така Серина слиза от голямата сцена с 23 титли от Големия шлем - само една по-малко от рекьордьорката в това отношение Маргарет Корт.

Американката безпощадно доминираше женския денис в продължение на 15 години, а общият брой титли кариерата е 73. Освен това тя има четири златни олимпийски медала, както и 319 седмици прекарани като №1 в световната ранглиста.

Снимка: Getty images

Но кариерата на Серина не е само суха статистика, а тя е безспорно едно от най-разпознаваемите имена в световния спорт изобщо и една от неговите най-ярки исторически личности.

Съвсем очаквано след края на мача имаше и много сълзи. Както от самата Серина, така и от много хора по трибуните, докато тяхната любимка им махаше на фона на парчето "Simply the best" на Тина Търнър.

"Благодаря на всички. На тези, които бяха на моя страна толкова много години, декади. Господи, наистина са декади.

Но всичко започна с родителите му, те заслужават всичко. Наистина съм им безкрайно благодарна.

Нямаше да сън Серина, ако нямаше Винъс, благодаря и на нея. Тя е другата основна причина да съществува Серина Уилямс.

Дъщеря ми Олимпия, моят съпруг, все човек в моя лагер. Беше най-невероятното пътешествие", каза емоционалната Серина.

Нейната професионално кариера започва още през 1995-а, като първият голям пробив идва през 1999-а на същото това място, когато 19-годишна тя печели US Open.

Тя показа нарактер и днес, особено при спечелването на втория сет с тайбрек, в решителната трета част просто силите я напуснаха и с 1:6 тя не успя да се противопостави на световната №46.

Самата Айла Томлянович заяви след мача, че изобщо не е очаквала да победи и наистина съжалява, че тя е човекът, сложил край на тази велика кариера.

"Серина е най-великата. Не мога да повярвам, че това се случва. Смятах, че ще ме победи, а да играя в последния мач в кариерата й е направо нереално. Ще ми липсва на корта, тенисът няма да е същият без нея", сподели младата австралийка, която продължи към четвъртия кръг на US Open.

Снимка: Getty images