Тенис легендата Борис Бекер може да посрещне Коледа в родината, а според най-оптимистичниет прогнози и на свобода, а не зад решетките.

Шесткратният шампион от Големия шлем влезе в английски затвор на 29 април по обвинение във финансови измами, сред които укриване на данъци, подаване на фалшиви данни при обявяване на банкрут и нелегални преводи по сметки.

Той получи присъда от 2 години и половина зад решетките, но след изминаването на първите шест месеца от тях, Бекер получи шанс да се възползва от някои облекчения.

Първото от тях е депортиране в немски затвор. В Германия излежаващите присъда за подобни нарушения прекарват времето си в затвори с доста по-добри условия и лек режим, за разлика от "Хънтърком", където в момента се намира тенис легендата.

Друга вратичка, от която Бекер се възползва е правилото, че чужденци с леки присъди, могат освен депортация, да поискат и предсрочно освобождаване при добро поведение, каквото има 54-годишният немец.

Всичките му искания са одобрени и процедурата е задвижена, а вече стъпил на немска територия, Бекер ще може бързо да излезе от затвора в рамките на седмици, заменяйки ефективната си присъда с кратък домашен арест и след това пробация.

Причината е, че според немското законодателство провиненията на Бекер не заслужават толкова тежка присъда, а и самият факт, че британските власти позволяват депортацията ясно означава, че самите те нямат против предсрочното му освобождаване.

Медиите на Острова съобщават, че Бекер е получил "зелена светлина" по тази схема за предсрочно освобождаване на чужденци с леки присъди.

Оптималният вариант за Бекер е, че той ще лежи ефективно само осем или двете месеца от своята присъда, а адвокатите му обнадеждиха, че при по-бързото задвижване на всички процедури, има вероятност тенис легендата да излезе от затвора дори и в дните преди Коледа.