Рафаел Надал се е запътил към 12-ата си титла в Монте Карло през тази седмица, а Новак Джокович отпадна на четвъртфиналите на Мастърс турнира в Княжеството.

Но, куриозно или не, сърбинът продължава да увеличава аванса си пред испанеца на върха на ранглистата на ATP, като това ще е факт дори Надал да спечели надпреварата.

В момента Ноле е начело с 11 070 точки, но от понеделник ще има 11 160, след като подобри класирането си в Монте Карло. Преди година отпадна там още във втори кръг.

Надал има 8725 точки и е втори, като максимумът след неделния финал е... пак толкова. Рафа е шампион в Княжеството и просто ще защити актива си при титла. Ако отпадне на полуфинала срещу Фонини или не спечели финала, авансът на Ноле ще се увеличи още.

И тази тенденция ще продължи чак, докато обувките на двамата не се изтупат от прахоляка на клея и не стъпят на тревата за третата част от сезона.

Другите четири големи турнира на червено, където Джокович и Надал ще си съперничат, са Барселона, Мадрид, Рим и украшението "Ролан Гарос".

В Каталуня, Вечния град и Париж, актуален шампион е Рафа. Той не може да увеличи актива си в тези надпревари. Просто трябва да го запази, като ги печели пак.

За сравнение, Новак отпадна във втори кръг в Барселона, игра полуфинал в Рим и четвъртфинал на "Ролан Гарос". Почти сигурно ще увеличи актива си в тези три надпревари.

Същото може да се каже и за Мадрид, където сърбинът отпадна в трети кръг преди година. Там Надал бе елиминиран на четвъртфинал от Тийм през 2018-а и това е единственият му шанс да прибави точки в сезона на клей за тази година.

Куриозно донякъде, но - такива са особеностите на ранглистата и начина на точкуване в ATP елита.

Рафа ще си печели мощно на клей, за да... изостава още повече от Ноле.