Проблемите около Откритото първенство на Австралия продължават с пълна сила заради строгите противоепидемични мерки в страната.

Турнирът бе отложен с три седмици, като ще стартира на 8 февруари, а играчите няма да се разминат със задължителната си 14-дневна карантина. Новите промени засягат квалификациите, които все пак ще се проведат въпреки големите съмнения.

Те обаче няма да се проведат в Австралия, а в различна страна, което е прецедент в историята на тениса. Към момента фаворти на приеме квалификациите за Australian Open е Дубай, но съществуват варианти те да се състоят в Сингапур или Лос Анджелис.

Шест от осемте "уайлд кард" места пък ще бъдат раздадени на местни играчи. Едно ще бъде дадено на тенисист от тихоокеанския регион, докато последното може да получи играч от всяка точка на света.

Интересни промени има около антуражите на всеки един играч, които ще бъдат ограничени заради мерките срещу пандемията.

Най-облагодетелствани са бившите шампиони. Сред активните тенисисти това са Новак Джокович, Роджър Федерер, Рафаел Надал и Стан Вавринка. Всеки от тях ще има право да доведе четирима души със себе си в Австралия.

Играчите от топ 10 ще бъдат с екип от трима души, а останалите от световната схема, сред които и Григор Димитров, ще доведат двама човека със себе си.