Чешката звезда Петра Квитова свидетелства пред съда и разказа подброности за ужасната сцена, която се разигра в нейния дом и едва не бе с фатален изход. През декември 2016 година тенисистката бе нападната с нож, което доведе до сериозни наранявания на лявата й ръка. Това я извади от спорта за дълго време.

Квитова даде своите показания пред съда в Бърно чрез видеовръзка, за да избегне да бъде в една стая със своя нападател.

Той е 33-годишният Радим Зондра, и ако бъде признат за виновен, го грозят 12 години затвор. Зондра в момента е в затвора, като излежава друга присъда.

"Бях в апартамента си и звънецът звънна, часът бе около 21,30 вечерта - разказа за кошмарния ден Квитова. - Мъжът на вратата ми каза, че е дошъл да провери бойлера, пуснах го вътре. Казах му, че нямам бойлер, а той се зачуди и искаше да провери топлата вода. Помоли ме да я пусна, но в момента, в който се обърнах усетих, че имам опрян нож до гърлото.

Опитах се да го преборя, хванах ножа, но срязах лявата си ръка на острието. Паднах и започнах да викам, навсякъде имаше кръв. Той ми каза, че не иска да ме нарани. Имах нуждата да отида в болница. Попитах го какво иска, предложих му пари и той прие. Дадох му около 10 хил. крони (б.а. около 350 евро) и нападателят избяга.

Звъннах веднага на полицията, те ме отведоха в болницата. Бях си срязала всички пръсти на ръката, включително и нервите на два от тях. Рехабилитацията беше дълга. Едва след три месеца можех да държа ракета, изиграх първия си двубой пет месеца по-късно.".

28-годишната тенисистка не даде публични изявления след изслушването.

На чехкинята отне дълги месеци да преодолее физическата и психическата травма от нападанието, но се завърна на корта.

Квитова не просто заигра пак тенис, но игра четвъртфинал на US Open, спечели общо девет титли, а преди 2 седмици игра финал на Откритото първенство на Австралия, загубен от Наоми Осака.

Чехкинята е №2 в актуалната ранглиста на WTA. Именно това бе най-високата позиция за Петра преди инцидента, постигната преди 8 години.