Лавина от критики от света на тениса засипа репортера от местното издание "Синсинати Инкуайърър" Пол Дохърти след пресконференцията на Наоми Осака във вторник. Японската №2 в света се разплака по време на онлайн брифинга за старта на нейното участие на турнира в Синсинати.

В Zoom срещата с медиите, която бе първа за Наоми от "Ролан Гарос" насам, именно Дохърти предизвика с въпроса си сълзите на тенисистката.

Предисторията е, че Осака напусна "Ролан Гарос", а после пропусна и "Уимбълдън" с аргумента за твърде голяма психическа тежест от ангажимента да говори с медиите. Това се превърна в голяма тема не само за тениса, а и за спорта въобще.

Дохърти запита в онлайн пресконференцията във вторник нещо, което звучи съвсем логично, но вероятно е обидило тенис звездата:

"Как кореспондира това, че печелите доста дивиденти, имидж и финансови средства и благодарение на медиите, с факта, че отказвате да комуникирате с тях?".

Осака се разплака, а пресконференцията бе прекратена минута по-късно.

Агентът на тенисистката Стюърт Дъгуид публикува обръщение от името на клиентката си, в което нарече Дохърти "агресор" и го обвини в "позорно поведение".

Такива като него били причината за влошените отношения между играчи и медии, твърди още мениджърът. Има го и изречението: "Ако твърдите, че Наоми дължи успеха си на медиите, доста се надценявате".

Медиите зад Океана симпатизират на проблемите на японката, но в случая доста от тях защитиха колегата си. Един от големите тенис анализатори - Стивън Смит от ESPN, каза в своя сутрешен коментар:

"Гледах няколко пъти пресконференцията и още не разбирам какво нередно направи репортерът от Синсинати. Той бе деликатен, зададе въпроса си съвсем толерантно и правилно, а и той е логичен с оглед на събитията около състезателката в последните месеци. Не знам за какво говори този агент?

Освен това четох и статията на Дохърти след случилото се, тя е изключително позитивна за Осака и я представя като крехък човек, който е проявил голяма смелост с действията си. Не виждам никаква агресия тук."