Темата с травмите на тенисистите на Australian open несъмнено няма да отшуми и дълго след турнира, но контузията на Новак Джокович е отделна работа.

След мача с Тейлър Фриц в четвъртия кръг, спечелен в пет сета от сърбина, кой ли не се изказа около това колко истинска е болката на световния №1 и доколко той използва трикове за психоатаки на съперниците, като преиграва с травмата.

Според легендата Матс Виландер, анализатор на Евроспорт за най-големите тенис надпревари, контузия няма.

"Нито за момент не съм помислял, че Джокович е контузен - каза Виланден от студиото в Лондон след победата на сърбина на полуфинала над Аслан Карацев. - Ноле имаше болки в мача с Фриц, но от тогава мина почти седмица. Ако беше сериозна травма и разкъсан мускул, той нямаше да може да тренира и да играе.

Наблюдавах как сервира срещу Карацев, не видях нищо нередно. Това си е Новак, в пълната му сила и разнообразие на удари и оръжия на корта. Не повярвах на историята с травмата, но тя със сигурност постигна целта си - разконцентрира следващите му опоненти след мача с Фриц."

Самият Джокович отказа да говори по темата след победата си над Карацев, като предпочете да генерализира.

"На всички е трудно, подготовката ни бе нарушена и това бяха трудни няколко седмици за професионални спортисти - отговори сърбина на въпрос за това как се чувства. - Проблемът с карантината и антиковид балона е в нарушения ритъм, много играчи не са доволни и вероятно не биха го направили отново, ако се стигне до такава ситуация."