Напълно лишеният от слух кореец Дак Лий спечели първия си мач в ATP тура, побеждавайки Хенри Лаксонен със 7:6, 6:1 на турнира в Уинстън-Салем, Северна Каролина.

Това е първа в историята на мъжкия тенис победа за глух състезател на ниво ATP.

21-годишният кореец е номер 212 в ранглистата, но досега не бе печелил мач на такова ниво. Победата му бе посрещната с мощни аплодисменти, а момчето очевидно бе разтърсено от емоции.

"Хората ми се присмиваха, че опитвам да играя тенис с моя недъг - каза кореецът в интервюто си на корта. Годеницата му Соопин асистираше, превеждайки на английски език. - Но аз показах на всички, че няма невъзможни неща. Благодаря на всички, които ме подкрепяха, включително някои от топ играчите."

Лий не назова имена, но се знае, че Рафаел Надал и Анди Мъри са двама от асовете, които неведнъж са оказвали подкрепа на корееца в опитите му да се състезава на най-високо ниво в тениса.

Британецът Мъри, който също е на турнира в Уинстън-Салем, бе изключително радостен от историческата победа. Анди неведнъж е казвал, че да се състезаваш, без да чуваш, е невероятно трудно.

"Лий не може да преценява скоростта на топката според звученето на ударите, което е много важно - е казвал бившият номер едно в света. - И това прави неговата задача на корта многократно по-трудна от нашата."

В следващия кръг кореецът се изправя срещу поляка Хуберт Хуркач, който е №41 в ранглистата.