Роджър Федерер се отчете с поредната си благотворителна проява в своята бляскава кариера. Маестрото обяви чрез социалните мрежи, че ще дари 500 000 долара за децата на Украйна.

С тях той иска да помогне с най-необходимото на нуждаещите се деца, а и освен това да направи така, че нормалният образователен процес на украинчетата да продължи.

"Със семейството ми останахме ужасени от кадрите от Украйна. Съкрушени сме от факта, че толкова невинни хора са потърпевши. Ние призоваваме за мир.

Ще осигурим помощ на децата от Украйна, които се нуждаят от помощ. Около 6 милиона украинчета в момента няма как да посещават училище, като искаме в този критичен момент да им осигурим тази възможност.

Искаме да ги подкрепим в този критичен момент и в травмиращата обстановка, в която живеят.

Чрез моята фондация, със семейството ми ще дарим 500 000 долара, за да помогнем на тези деца да получат най-нужното и да продължат своето обучение", написа Маестрото.

Той се превръща в поредната тенис звезда с позиция по конфликта в Украйна, но първият, който дарява подобна сериозна сума.

Самият Джокович пред дни предлагаше финансова подкрепа на тенисиста Серхий Стаховский, който е на фронта, за да брани Киев.

Укираинските тенисистки, както и британският бивш №1 Анди Мъри пък обявиха, че всеки награден фонд, който заработят, ще бъде пращан за благотворителност в Украйна.

А тези, които не помагат със средства, открито призоваха за спиране на военните действия, сред тях бе и доскорошният №1 при мъжете - руснакът Даниил Медведев.

За самият Федерер това не е новост, защото през годините чрез своята фондация той е помагал на стотици деца в най-бедните страни на Африка и Азия.