Роджър Федерер отправи оптимистична информация за тениса и към своите фенове. Той е все така категоричен, че не възнамерява да се пенсионира и че все още играта му доставя много голямо удоволствие. Даде интересно интервю пред вестника El Comercio.

За отказването от тениса: Отговарям на един и същи въпрос от десет години насам. Засега нямам планове да се пенсионирам, тъй като съм щастлив всеки път, когато излизам на корта и играя. Въпреки че съм на 38 години и мнозина казват, че съм на финала на кариерата си, нямам идея кога ще спра да играя. Този спорт е животът ми през тези години и ще е трудно да взема това решение.

Целите през 2020 година: Първата и най-очевидна е да съм физически здрав, да съм конкурентноспособен и да се боря за титли. След това има по-специфични цели, като това да се боря за "Уимбълдън" и да взема златен медал на Олимпиадата в Токио. Естествено, колкото по-добре играя, толкова по-голям е шансът да постигна целите.

За липсата на златен медал от Олимпиада: Вярно е! Но имам златен медал от двойките със Стан Вавринка в Пекин през 2008-а. Имам и сребро в Лондон. Много съм развълнуван от възможността да играя своята последна Олимпиада, тъй като в Рио преди четири години трябваше да пропусна заради контузия в коляното. Тогава не играх тенис в продължение на месеци.

Снимка: БТА

За лошите моменти през 2015-а: Тогава бях на 35 и хората вече казваха, че е краят на кариерата ми. Знаех, че контузия в менискуса е тежко препятствие, нуждаех се от операция и рехабилитация. Срещу всички прогнози, реших да съм извън корта за половин година. Тази неактивност ми помогна, защото намерих много енергия, завърнах се и спечелих титли от Шлема. Признавам, че бе много тежко да изляза от топ 10, но честно казано в главата ми я нямаше идеята да се откажа от тениса.

За възможността да бъде изпреварен от Надал и Джокович по титли в Шлема: Нямам проблем това да се случи. Помня щастието в очите ми, когато станах тенисиста с най-много титли в историята. Целта ми бе да постигна рекорда, а не да го задържа. Интересно ще е те колко време ще продължат да са на корта и дали ще го подобрят. Двамата са сред най-великите за всички времена и да споделя генерация с тях бе великолепно.

Какво мисли за Латинска Америка, където игра демонстративен мач: Храната е страхотна, хората се вълнуват от тениса и са привързани. Беше ми кофти, че не можах да дойда по-рано, но има много малко турнири в този регион. Бих се радвал да играя в Акапулко, но е неприятно, че се припокрива с турнира в Дубай, който е в моя календар. Ако не сменят датата, трудно ще участвам.

Какво ще прави в следващите седмици: "Искам да си почина за няколко дни и да прекарам време със семейството си. След това ще тренирам за Австралия, където се надявам на добър резултат.

Снимка: БТА