Носителите на общо 14 титли от Големия шлем - Джон Макенроу и Матс Виландер, които работят като анализатори за "Еurosport", се обединиха около мнението, че стореното от Рафа Надал е най-великият обрат в историята на професионалния тенис.

Двамата, които са изгледали десетки вълнуващи финали, а и самите те са учствали в няколко незабравими такива, обосноваха и категоричното си мнение.

Според тях за величието на тази победа допринасят обстоятелствата преди турнира. Шампионът Надал дойде с хронична травма и шест месеца далеч от корта, като до последно имаше съмнения дали той изобщо ще се включи в надпреварата.

Матадора обаче го направи, като освен това постигна забележителен обрат над Даниил Медведев, печелей от 0:2 до 3:2 сета.

Още в минутите след края на мача, Матс Виландер заяви на живо в ефира на "Еurosport":

"За мен това е моментът на цялата Оупън ера в тениса. Да спечелиш 21-а титла на 35, няколко месеца преди да навършиш 36, при това с успех над най-добрия играч в момента, това е невероятно.

Не знам откъде намира тази сила, но това е просто невероятно. Губиш с два сета, играеш срещу Даниил Медведев, което означава мач с дълги и изтощителни разигравания. Просто не ми го побира главата".

Неговият колега и бивш съперник от корта - Джон Макенроу, също бе на подобно мнение, като заяви:

"Опитвам се да се сетя за по-велик обрат, но не мога. Надал премина през много неща. Контузия, операция, коронавирус, именно заради това казвам, че видяхме най-великия обрат.

Винаги съм искал тримата да завършват кариерата си с равен брой титли, но изведнъж Надал придоби огромно предимство. Съмнявам се Роджър да спечели повече, но кой знае. А около Новак няма нищо сигурно в момента.

Това са моментите, които карат децата да играят тенис, а хората да гледат този спорт.

Като бивш играч аз изпитвам гордост и възхищение от това, което видях. Направеното от Надал ме кара да съжалявам, че не се трудих достатъчно, със сигурност можеше да постигна повече".

Снимка: Getty images