Бившият №1 в тениса Марат Сафин е сред хората, които рядко спестява негативното си мнение за настоящото поведение на младите състезатели.

Руснакът, който бе любимец на публиката в активните си години, се отказа едва на 29-годишна възраст, но спечели US Open през 2000 година и Australian Open пет години по-късно.

Мнението му е, че младите тенисисти се провалят заради ерата на Интернет и социалните мрежи и липсата им на адекватна връзка с реалния свят.

Освен това той изказа интересно мнение за кариерата на световния №1 Рафаел Надал, споделяйки че Матадора нямаше да спечели нищо, ако бе негов сънародник.

EPA/БГНЕС

"Има очевидна промяна в младата генерация, най-вече заради държанието им.

Сега сме в ерата на айпадите и играчите, не се социализират със своите колеги. Комуникират само по Интернет и това влияе на тяхната психика в самите мачове.

При нас беше различно. Със семействата си заедно харчихме парите и ходихме на вечеря с други играчи.

Правехме си шеги на гърба на Андре Агаси и Пийт Сампрас без да получаваме лоши погледи насреща.

Сега тенисът придоби по-професионален вид, но със сигурност нивото на играта не се е развило особено", смята Сафин.

Снимка: БТА

Относно Надал:

"Семейството на Надал свърши страхотна работа. Малко хора вярваха, че той ще стигне до тези успехи. Професионализмът му и отдадеността ме впечатляват. Шапки долу и за чичо му Тони.

Ако Надал беше от СССР, нямаше да спечели нищо. Щеше да има тежест и страх, които да му пречат да спечели мач.

А със страх Надал нямаше да е себе си. Напрежението в Русия постоянно е голямо. Руската система всява страх в индивидуалния спорт още в началото на кариерата ти".