Темата за (не)равенството между мъжкия и женския тенис стана много актуална в последните години, най-вече заради претенциите на дамите.

Някои от турнирите вече дават еднакъв награден фонд на мъже и жени, но други са против заради различния интерес към двете надпревари.

Наскоро Роджър Федерер предложи по време на пандемията мъжката (ATP) и женската (WTA) организации да се обединят под една шапка и да няма разделение.

Бившият №1 в света Марат Сафин, който има интересно мнение за почти всяка актуална тема, е съгласен с предложението на колегата си, което получи основно позитивен отзвук.

"Мисля, че е добра идея, защото така може да се изгради общ продукт, който да донесе обща облага на нашия спорт. Продуктът ще е по-добре маркетиран и по-атрактивен за спонсорите. Мисля, че това ще помогне много на женския тенис.

Мъжкият тенис е шефът. Интересът към него от много време се увеличава, както и приходите. Женският е много по-слаб маркетингов продукт, труден за продаване и е почти невъзможно, ако няма големи звезди. Без тяхното наличие, като Мария Шарапова и Серина Уилямс, си е направо неприложим.", смята Сафин.

Сънародникът му Михаил Южни, който към момента е треньор на Денис Шаповалов, е абсолютно съгласен.

"Сега ако ме питате ки са в топ 10 на женския тенис може би ще ви кажа, но няма да уцеля подредбата. А съм сериозно обвързан със спорта", добави Южни.