Бившият №1 в световната ранглиста Анди Мъри изрази мнение, че тази година на "Уимбълдън" представители на Русия и Беларус ще бъдат допуснати до участие. И той няма проблеми с това.

Двукратният шампион от Лондон (2013 и 2016 година), който има и титла от US Open (2012 година), е отявлен противник на войната, която Русия започна с Украйна и досега е дарил над половин милион паунда в полза на нуждаещите си.

Въпреки случващото се в политиката, британецът неведнъж е изразявал мнение, че миналогодишната забрана за участие на тенисисти от двете въпросни страни не е правилна.

"Определено ситуацията е неприятна. Съчувствам на засегнатите миналата година играчи, но също така разбирам защо е трудно за "Уимбълдън" да вземе това решение.

Но доколкото знам, тази година те ще могат да играят и всичко би трябвало да бъде наред", каза той пред BBC.

Сър Мъри добави, че все пак би разбрал организаторите, ако те застанат зад миналогодишното си решение и продължат забраната.

Тази седмица той започва участието си в Индиън Уелс (САЩ).

Първият му съперник в калифорнийската пустиня е Томас Етчевери от Аржентина, а ако стигне до третия кръг, което не е правил от 2015 година насам, потенциално би се изправил срещу някой от британските си колеги в лицето на Дан Евънс или Джак Дрейпър.

Преди десетина дни в Доха Мъри игра първия си финал за годината, в който обаче загуби от Даниил Медведев (Русия).