Анди Мъри разкри, че е упражнил шотландското си чувство за хумор върху не кого да е, а великия Роджър Федерер, покрай участието му в турнира в родния град на Маестрото.

Надпреварата в Базел върви тази седмица, като великият Роджър не присъства - тъжен факт, но неизбежен, след като обяви отказване преди по-малко от месец.

Мъри явно опитва да повдигне духа на приятеля и дългогодишен съперник на корта. При пристигането в Базел в понеделник, бившият №1 в света пратил SMS на Федерер, за който сам разкри по време на турнира.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖИ ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МАЧОВЕ В БАЗЕЛ>>>

"Написах му: Току-що кацнах в Базел, родния град на един от най-големите спортисти в историята. Гранит Джака" - разказа Мъри. - Мислех, че е смешно, а и той мисли така. Шотландско чувство за хумор, знаете..."

Умението на Анди да се надсмива сам над себе си не е по-слабо качество от това да се шегува с околните.

Джака е капитан на швейцарския национален отбор по футбол и играч на Арсенал - популярна фигура, разбира се. Но влиянието му не може да се сравнява и доближи до това на Федерер, естествено.

Сигурни сме, че Маестрото се е засмял на съобщението.

На корта във вторник британецът направи обрат в третия сет срещу Роман Сафиулин (Русия), като изоставаше в тази част с 1:4, но спечели с крайното 6:7, 6:3, 6:4. Мъри е вече в топ 50 на ранглистата и бавно, но уверено се изкачва в нея. А само преди три години обяви оттегляне след серия кошмарни травми.

В следващия кръг го чака среща с 22-рия в ранглистата Роберто Баутиста Агут, който се справи с Ласло Джере - 6:4, 6:1.

Голямата новина в Базел бе победата на местния любимец (като го няма Федерер) Стан Вавринка, който прати извън турнира световния номер 3 Каспер Рууд - 6:4, 6:4. "Заради такива моменти още не съм се отказал", призна ентусиазираният 37-годишен ветеран.