Анди Мъри проговори за голямата травма от личния му живот, за да коментира стрелбата в начално училище в град Ювалди, щата Тексас, която се случи преди няколко дни и отне живота на 19 деца и 2 учителки.

Бившият номер едно в света играе на Чалъндж турнир в Англия, за да се готви за "Уимбълдън". Там го завари новината за случилото се в Тексас.

В неговия живот е имало трагедия като тази - да преживееш масова стрелба в училището си. На 13 март 1996 година 9-годишният Анди Мъри отива към уроците с усмивка и позитивни емоции. Малко след началото на часовете 43-годишен маскиран стрелец влиза в сградата на учебното заведение. Убива 15 ученици и една учителка, а после ранява други 15 души, след което се самоубива.

Всичко се случва пред очите на бъдещата тенис звезда.

Getty Images

Масовото убийство в Дънблейн остава и до днес една от големите британски трагедии със стрелба по граждани, а травмата у Мъри никога не си е отишла.

"Бяхме в час и чухме силен шум и писъци от далечния край на етажа. Учителката ни отвори вратата, за да види какво се случва и моментално беше ударена от куршум в рамото. Тя ни извика да бягаме.

Няма да забравя паниката. Тичах и плачех. Около мен свистяха изстрели. Успях да се скрия в едно помещение на чистачките. Когато беше безопасно напуснах убежището си. Вече имаше пристигнала полиция. Минах покрай няколко детски трупа. По тях още имаше прясна кръв. Това бяха деца от етажа, където се обучавах аз. Това е кошмар, който ще ме преследва винаги", разказва Мъри.

Getty Images

"Бесен съм. Колко още деца трябва да умрат в подобни инциденти, за да се предприеме иницатива срещу притежанието на оръжие. Само миналата година е имало над 200 стрелби в различни американски училища и нищо не се променя. Не разбирам този цинизъм. Не може този прроблем да се реши, като започнем да вкарваме още оръжия в обществата си.

Нека опитаме нещо различно. Нямаме друг избор. Мислите ми са със семействата на жертвите в Ювалди. Аз съм бил на тяхно място. Това е травма, която остава завинаги в сърцето. Не мога да повярвам, че живеем в толкова жесток свят", каза той.