Звездата от света на тениса Мария Шарапова се превърна в поредното популярно лице от Русия, което се обяви против войната в Украйна.

Бившата №1 в женския тенис и носителка на пет титли от Шлема призова за мир и дори разкри, че е направила дарение на засегнатите от военните действия украински семейства.

Шарапова използва профила си в Инстаграм, за да качи снимка на бягащо от войната дете и написа:

"С всеки изминал ден сърцето ми е все по-разбито и съм все по-натъжена от снимките и историите на семействата и децата, засегнати от ескалирала криза в Украйна.

Даравям нa фонда на "Save the Children", който работи неуморно да осигури храна, вода, лекарства и неща от първа необходимост в подкрепа на нуждаещите се.

Моля, дарете и вие. Всеки ден се моля за мир. Изпращам подкрепата си на засегнатите семейства".

В последните две седмици доста от руснаците в тениса твърдо се обявиха против случващото се в Украйна, а първи подобна позиция зае световният №1 в тениса Даниил Медведев, който поведе с пример остналите си колеги.

Към момента ATP и WTA продължават да са сред малкото спортни организации, които не са изхвърлили руските и беларуските си атлети, макар да отне првото им да използват своите флагове и национални символи.

Редица тенисисти без значение националността им пък решиха да даравят заработените пари от наградни фондове на украинските бежанци.

20-кратният шампион от Шлема - Новак Джокович, пък директно писа на колегата си Серхий Стаховски, който в момента е на фронта, предлагайки му финансова помощ в този труден момент.