Григор Димитров се прости с мечтата си за втори финал на Мастърс турнир в своята кариера.

Българинът загуби с 4:6, 7:6(2), 3:6 от испанеца Алехандро Давидович Фокина в полуфинален сблъсък от клей турнира в Монте Карло, който се превърна в истинска драма, продължила 2 часа и 44 минути.

Григор не успя да пренесе почти перфектното си представяне през последните няколко дни и в мача срещу Фокина, като на този етап спечеленият финал в Синсинати от 2017-а ще си остане единственият му Мастърс финал в кариерата.

На подобно ниво за първи път пък ще играе 22-годишният Фокина, който впечатли всички още с победата си срещу Новак Джокович във втория кръг. Днес той отново демонстрира непримиримия си дух и спечели.

Видео от мача вижте на MAXSport.live.

Той достигна не само първи финал от категория Мастърс, но и първи финал на сингъл в АТР кариерата си изобщо.

Именно огромната агресия и чудесната игра в защита на испанеца се оказаха ключови. Той успяваше самоотвержено да върне почти всяка топка на Гришо, което в крайна сметка принуждаваше българина все някога да сбърка.

Непредизвиканите грешки в ключови моменти изиграха лоша шега на Гришо, Няма как да подминем и факта, че три от пробивите за Фокина му бяха подарени от двойните грешки на Григор.

Българинът все пак показа огромен характер, когато обърна развоя на втория сет, тръгна добре и в третия, но един маратонски 13-минутен гейм се оказа ключов. В него Григор на четири пъти достигаше до шансове за пробив, но не успя да се възползва, което преобърна развоя на последния сет.

Няма как да подминем една от точките за пробив, при която Фокина изпълни сервис отдолу, топката изглеждаше лесна за отиграване, но Гришо се хлъзна в ключов момент и не успя да осъществи брейк, който можеше и да промени крайния изход на мача.

Но върепки поражението днес, Гришо ще изпрати една изключително позитивна седмица, безспорно най-силната за него не само от началото на сезона, но и от доста месеци насам.

Надеждите ни са, че позитивните емоции от Монте Карло ще се пренесат и в следващите турнири през кампанията.

Снимка: Getty images

Първият сет не започна по най-добрия начин за Гришо, който още в третия му гейм допусна пробив.

В последните два дни именно с пробив в третия гейм бъгларинът успяваше да вземе първите сетове на своите мачове, но този път той се оказа от обратната страна.

Агресията на Фокина караше Гришо да бърка, а когато испанецът достигна до брейкбол, Димитров допусна нелепа двойна грешка, подарявайки му пробив аванс.

До края на сета нови пробиви нямаше, а нито един от двамата дори не достигна до брейкбол.

Григор на няколко пъти получи искрица надежда, повеждайки с 30:0 при сервис на опонента, веднъж се добра и до равенство 40:40, но нищо повече от това.

Той така и не намери път през самоотвержената защитна игра на испанеца, който затвори първия сет с 6:4.

Снимка: Getty images

Вторият сет в мача започна по отличен начин за Гришо, който достигна до първите си точки за пробив в мача, повеждайки с 40:15 при сервис на опонента.

Още с първия шанс Григор разтегли играта с хубав форхенд по диагонала, който накара Фокина да прати топката в аут. Първоначално лайнсмена замълча, но заради радостната реакция на българина, съдията на стола слезе да погледне отпечатъка, което означаваше пробив за Димитров.

За съжаление още в следващия гейм видяхме рибрейк, който не се дължеше на силната игра на Фокина, а на подаръците, които Григор му правеше.

Две двойни грешки подариха брейкбол на Фокина, а след това една наглед лесна топка от форхенд отиде в аут, което върна испанеца в сета.

След този допуснат рибрейк играта на Димитров се разколеба, а той доста наивно и сякаш на шега подари два брейкбола на Фокина в петия гейм. И макар мощният сервис да помогна на българина да се измъкне при първата възможност, след това удар от бекхенд в мрежата означаваше трети пореден гейм на сметката на 22-годишния испанец.

И така се стигна до 5:4 в полза на Фокина и сервис на неговата сметка, като изгледите бяха, че испанецът лесно ще сложи край на мача. Ръката му обаче трепна при мисълта за първи финал в кариерата, а той набързо подари три брейкбола на Гришо.

Димитров пропусна първия, но реализира втория, за да изравни до 5:5, а впоследствие сетът достигна и до решителен тайбрек.

В него Григор се наложи с категоричното 7:2 над своя опонент и прати мача в трети сет.

Снимка: Getty images

Този трети сет започна перфектно за Григор, който успя да осъществи ранен пробив. На три пъти българинът достигаше до брейкбол, като особено впечатляваща бе точката за третия шанс, дошла след магически минаващ удар.

Той затвърди своя пробив, а след това трябва да съжалява за още четири пропуснати шанса в третия гейм, който бе най-драматичния вмача и продължи 13 минути. Той премина през осем равенства 40:40, а в крайна сметка Фокина успя да го измъкне.

Испанецът си навлече и освирквания от публиката, защото в средата на този гейм опита нестандартен сервис отдолу, което не е забранен удар в тениса, но се счита за неспорстменски.

За съжление в следващия гейм Фокина достигна до нов пробив, а с пет поредни спечелени гейма той поведе с 5:3. Той за втори път имаше шанса да сервира за мача, като този път не сбърка и се класира за първия си финал, където очаква един измежду Стефанос Циципас и Александър Зверев.

Снимка: Getty images