Григор Димтиров приключи с участието си на Мастърс турнира в Рим след загубиа от първата ракета на САЩ - Тейлър Фриц.

Българинът загуби с 2:6, 7:6(11), 1:6 за 2 часа и 41 минути игра и по този начин отпадна в четвъртия кръг на Матърса във Вечния град.

Мач на приливи и отливи за българина, който след доста колеблив пъви сет, изпъстрен с куп грешки, Гришо успя да изкопчи силния си втори сет с епичен тайбрек.

Втори сет, в който българинът пропиля осем сетбола, но все пак успя да приключи нещата с десетия си шанс, с което прати тази среща в решителна трета част.

За съжаление сякаш епичният тайбрек изцеди силите на Гришо, който не успя да се противопостави на световния №13 и по този начин трябваше да се раздели с участието си в турнира.

ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА ГЛЕДАЙТЕ ТУК >>>

Факт, който не трябва да подминаваме е, че физическото състояние на Гриош бе под върпос след контузията в предишния мач, а освен това той игра с обездвижена лява китка.

Ясно е, че лявата ръка има минимално участие в играта му, но все пак да играе над 2 часа и половина със силна болка не е оптималното състояние за мач срещу най-добрия американец в световния тур.

Снимка: Getty images

Още от откриващия гейм Григор започна с двойните грешки и трудното вкарване на първи сервис, а това съвсем логично се отразяваше на цялостната му игра.

Тейлър Фриц успя да осъществи първия си пробив още в третия гейм, когато Григор направи всичко възможно да му асистира, допускайки две поредни двойни грешки.

Все пак българинът поакзаха характер и в следващия гейм стигна до два шанса за светкавичен рибрейк, но за съжаление той пропиля аванс 40:15 и така и не върна пробива.

Колебанията на Централния корт продължиха. Григор допусна петата си двойна греша за само три сервис гейма и подари нови точки за пробив на Фриц, но за щастие този път българинът ги спаси, преди да дойде геймът, за койот първата ни ракета трябва доста да съжалява.

Маратонски гейм, продължи над 13 минути, в който Григор на пет пъти се пребори за брейкбол. За голямо съжаление и в петте случая Тейлър Фриц успяваше да се справи в най-критичния миг и така с доста мъки успя все пак да вземе подаването си.

Развоята на този шести гейм сякаш обезвери Григор, който вече мислеше за следващия сет и веднага допусна втори пробив, а след това на свой сервис Фриц затвори сета с 6:2.

Снимка: Getty images

Вторият сет започна по същия колеблив начин и за двамата, които не успяваха да вземат лесно подаването си и подаряваха точки за пробив на опонента.

Григор и Фриц пропиляха по два шанса, преди за първи път в мача да влязат в серия от лесно спечелени сервис геймове, а така двамата докараха нещата до 5:4 в полза на Гришо и сервис за американеца.

С майсторска къса топка Григор стигна до десетия си брейкбол, който този път беше с цената на спечелване на сета, но за съжаление сервис с 218 километра в час измъкна Фриц.

Нещата се повториха два гейма по-късно, когато при 6:5 в полза на Григор, Тейлър Фриц сервираше за вкарване на сета в тайбрек, но българинът достигна до нов сетбол.

Той обаче отново бе отразен, за да стигнат нещата до един спиращ дъха тайбрек, продължи почти 15 минути и преминал през седем сетбола за Григор и един мачбол за Фриц.

Нещата се развиваха наистина отчайващо за Григор, който правеше всичко по перфектния начин, докато не се стигаше до сетбол. За цялата втора част на мача той пропиля цели девет сетбола, два от които на свой сервис, докато най-сетне не се възползва от шанса си при 12:11, за да затвори този тайрек с 13:11.

С оглед играта на Гришо във втория сет, действително щеше да е адски незаслужено, ако Фриц отново бе успял да го измъкне.

За съжаление този тайбрек изцеди докрай силите на Гришо, който просто не успя да се противопостави на Фриц в третия сет и набързо го загуби с 1:6, за да приключи с участието си на Мастърса в Рим.

Снимка: Getty images