Седемкратният шампион от Големия шлем Матс Виландер не е доволен от иновациите, които навлизат по тенис кортовете в световен мащаб. Все по-често на турнири се използва електронна система, а не традиционните съдии на крайните линии, които следят дали топката е на линията или не.

А това изглежда въобще не се харесва на шведската легенда. Тази година технологията дебютира на Australian Open, като се очаква на US Open да се случи същото.

“Харесва ми системата със съдиите на линиите и трите оспорвания от играчите. Това добавяше към играта нещо, което мислех, че е изгубено”, каза Виландер, цитиран от Агенция “Ройтерс”.

“Ставали сме свидетели на невероятни разигравания между най-добрите в света. Зверев и Беретини имаха убийствени точки в Мадрид. Но над 50% от точките бяха не повече от два удара”, добавя шведът.

Електронната система работи посредством камери, които следят в реално време линиите и така вече играчите не могат да оспорват съдийските решения.

“Имаше малко или много интрига, когато играчът трябваше да реши дали да оспорва или не. Караше тенисистите да мислят още повече. Смятам, че липсата на лайнсмени отнема от същността на играта”, смята Матс.

“Мисля, че така тенисъст се превръща в електронен спорт. А ние не сме електронен спорт. Тенисът е спорт, в който се движиш и имаш контакт с хора”, обобщава ситуацията той.