За няколко дни 18-годишната тенисистка Ема Радукану се превърна в истинска сензация във Великобритания и за нея се пишеше страшно във всички спортни ежедневници.

Момичето е родено в Канада, а родителите му са китайка и румънец. Подобно на колежката си Йохана Конта, се състезава за Великобритания без да има връзка със страната в родословното си дърво.

Британците от няколко години са много жадни за какъвто и да е успех на своя "Уимбълдън" - най-митичният и престижен тенис турнир изобщо. След многобройните контузии на Анди Мъри надеждата им основно се концентрира в схемата при дамите.

Радукану бе една от сензациите на женската надпревара през тази година и изненада мнозина с влизането си във втората седмица. Като №338 в света тя постигна последователни победи над Виталия Диаченко (№150), Маркета Вондрусова (№42) и Сорана Кърстя (№45). В трите мача не загуби сет и заслужено стигна осминафинал.

Страхотният й пробив дойде като спасение за британските медии, които трябваше да преглътнат отпаданията на всички свои силни представители при мъжете - Анди Мъри, Даниел Еванс и Камерън Нори, които загубиха мачовете си в рамките на петък и събота. "Уимбълдън" трябва да се отразява гръмко, макар и във времена, в които Англия стига полуфинал на Европейското първенство по футбол.

Радукану остана единствената представителка на Великобритания в турнирите на сингъл и спортните медии на Острова се надпреварваха да й сипят суперлативи. На много от ежедневниците грейна на първа страница и очакванията към нея скочиха буквално за няколко часа.

Предстоеше мач на големия корт №1 с далеч по-опитната Айла Томлянович, в който всички надежди се стовариха на 18-годишната Ема. Тя изигра равностоен първи сет, който загуби с 4:6 и при 0:3 във втория се отказа от продължаване на мача.

Първо напусна корта, за да получи медицинска помощ, но след това се върна и поздрави съперничката си. Първоначално всички решиха, че става въпрос за контузия, но от "Уимбълдън" по-късно обявиха, че Радукану е страдала от "затруднено дишане" на корта.

Въпросният мач беше последен в програмата при жените, така че температурите не бяха високи. Тук най-вероятно става дума за свръх напрежение и товар от очаквания към младото момиче. И все пак - загубата си е загуба.

Със сигурност обаче Радукану няма да забрави изминалата седмица и пред себе си ще има още много възможности да подобри върховото си постижение на "Уимбълдън". Големият й пробив на турнира ще я изкачи около 175-о място в световната ранглиста.