Новак Джокович изглежда ще постигне победа в най-голямата си битка, която е извън корта. Сръбският тенисист получи тригодишна забрана да влиза в Австралия, след като пристигна за тазгодишното издание на Australian Open без задължителната ваксина срещу COVID-19. Джокера не успя да участва на първия от годината турнир от Големия шлем, защото бе депортиран от местните власти, но сега нещата изглеждат по съвсем друг начин.

Guardian Australia съобщава, че имиграционният министър Андрю Джайлс ще позволи издаването на виза на Новак за следващото издание на турнира, а това означава автоматично, че забраната му за посещаване на страната ще бъде премахната.

Санкцията на Ноле бе наложена от Алекс Хоук - предшественик на Джайлс на тази позиция. Тогава Джокович потърси правата си в съда, но делото не завърши така, както му се искаше и бе принуден да напусне страната.

Оттогава обаче нещата се промениха и Австралия отмени изискването посетителите на страната а да бъдат ваксинирани. За тенис звездата ще бъде направено специално изключение, защото дори при липсата на това изискване, стане ли дума за човек, чиято виза вече е била отнета, трябва специално разрешение от министъра.

Нещо, което явно ще се случи за Новак.

Директорът на Откритото първенство на Австралия Крейг Тили бе лаконичен, че всичко е в ръцете на местните власти и е наясно с желанието на Джокович да играе в Мелбърн.

35-годишният сърбин, намиращ се на нетипичната за него осма позиция в световната ранглиста в момента, има общо 9 титли от Australian Open.