Даниил Медведев е шампионът от финалите на АТР в Лондон.

Руснакът сътвори обрат във финали, побеждавайки Доминик Тийм с 4:6, 7:6(2), 6:4 за 2 часа и 43 минути.

По този начин Медведев грабна най-значимата титла в кариерата си до този момент, а АТР финалите в Лондон имат своя шести различен шампион в последните шест издания.

За съжаление на Доминик Тийм, който преди два месеца грабна титлата от US Open, той за втори път капитулира в мача за титлата в британската столица. Преди година Тийм допусна обрат от Стефанос Циципас, днес бе обърнат от Медведев.

24-годишният Медведев се превърна и във втория руснак, грабнал титлата от АТР финалите след Николай Давиденко през 2009-а.

Това се случи по време на първото провеждане на финалите в Лондон, а 12 сезона по-късно, при последното им поне засега издание в британската столица, шампионът отново е руснак.

Триумфът му изглежда напълно заслужен с оглед на седмицата, която Медведев имаше. Той записа пет победи, като три от тях бяха над световния №1 Новак Джокович, световния №2 Рафаел Надал, както и световния №3 Доминик Тийм.

Снимка: Getty Images

Първият сет започна доста по-колебливо за Доминик Тийм, който не играеше най-добрия си тенис, а още първият му сервис гейм продължи 10 минути, като австриецът трябваше да спасява два брейкбола.

Медведев определено се чувстваше по-комфортно на корта, докато не дойде сериозният и неочакван срив в петия гейм.

Руснакът водеше с 40:0, а пред него се откри наглед елементарна топка на мрежата, но странното му воле не се получи, а топката така и не премина от другата страна на корта.

Глупавата грешка очевидно разколеба Медведев, който видимо изнервен допусна още три непредизвикани грешки, а това означаваше и пробив за Тийм.

Този аванс бе и достатъчен за австриеца, който не допусна грешки до края на сета и го затвори с 6:4.

Снимка: Getty images

След спечелената първа част, Тийм изглеждаше доста по-уверен в себе си с началото на втория сет. Австриецът печелеше подаванията си без затруднение, докато Медведев срещаше проблеми при своите сервис геймове.

Руснакът допускаше много непредизвикани грешки, като на три пъти трябваше да спасява точки за пробив, като в тези мигове на помощ се притичаше неговият сервис.

В края на сета Медведев осъзна, че трябва сериозно да промени играта си и заложи на доста по-агресивен стил, с излизане на мрежата при почти всяко разиграване.

Това докара нещата до решителен тайбрек, в който макар Доминик Тийм да поведе с минипробив, агресивният стил на Медведев даде резултат и руснакът направи впечатляващ обрат от 0:2 до 7:2.

По този начин той грабна втория сет и прати мача в трета решителна част.

В нея Медведев отлично използва увереността от седемте поредни точки в тайбрека и изглеждаше доста по-добрият тенисист на корта.

Руснакът дори получи три точки за пробив в третия гейм, но Доминик Тийм успя да се измъкне от критичната ситуация.

Австриецът обаче не успя да стори същото в следващото си подаване два гейма по-късно. Частта, преминала през четири равенства и три брейкбола, завърши в полза на Медведев.

След осем неуспешни точки за пробив, той успя да се възползва от деветия си шанс.

До края Тийм така и не намери сили да обърне развоя на сета, като увереният и агресивен Даниил Медведев затвори сета с 6:4 и вдигна титлата в Лондон.

Снимка: Getty images