Поставеният под №2 в основната схема на US Open Даниил Медведев (Русия) се класира за полуфиналите на US Open, приключвайки приказката на Ботик ван де Заншулп от Нидерландия, който започна турнира от квалификациите и стигна до последните осем. Медведев даде един сет на съперника и се превърна в първият полуфиналист тази година след 6:3, 6:0, 4:6 и 7:5.

Ван де Заншулп категорично бе най-неочакваният четвъртфиналист, след като дебютира на Откритото първенство на САЩ едва на 25-годишна възраст в настоящето му издание. Той стана и първият играч, съумял да вземе сет на Медведев в Ню Йорк тази година, но това бе всичко, за което имаше сили в сблъсъка на Давид срещу Голиат.

В първия сет квалификантът успя да покаже характер и да вземе два поредни гейма на съперника, намалявайки от 1:5 до 3:5, но това бе всичко, а във втората част Медведев го отнесе, завъртайки му "геврек" на нула.

Нидерландецът обаче не се даде моментално, като успя да пробие в третия сет за 3:2 и след това да го затвори при 6:4 в своя полза. В четвъртия сет обаче руснакът не допусна изненада и приключи всичко след 7:5.

След срещата той не пропусна да похвали Ван де Зандшулп, заявявайки, че е бил впечатлен от нивото му днес, особено в третия и четвъртия сет.

"Ако продължава да играе така, ще бъде в Топ 30 или поне в Топ 50. Дано да задържи инерцията. В един момент ми беше доста трудно и съм щастлив, че приключих всичко в четири сета", каза полуфиналистът, който имa загубен финал в Ню Йорк през 2019 година.

Негов съперник в следващата фаза ще бъде Феликс Оже-Алиасим (Канада) или Карлос Алкарас (Испания).