Даниил Медведев спечели руското дерби в Австралия и за трети път в кариерата си ще бъде полуфиналист от Шлема.

Той победи своя добър приятел Андрей Рубльов със 7:5, 6:3, 6:2 за 2 часа и 4 минути, постигайки своята 19-а поредна победа в тура. Наистина Медведев е човекът във форма в световния тенис.

Двамата влязоха в мача без загуба през сезона до този момент, а с актив от осем поредни победи и трофей от ATP Cup на сметката си, завоюван с общи усилия.

Рубльов дори бе загубил само един сет във всички тези 8 мача, но днес той просто не издържа на жегата в Мелбърн и за четвърти път в кариерата си отпада на четвъртфинал в Шлема.

Още от самото начало Рубльов не изглеждаше в особено добра кондиция, а с течение на мача силите му все повече намаляваха. В последния сет той дори сякаш трудно поемаше въздух, а изражението му бе на сериозно измъчващ се човек.

Може би това наклони везните в мача между двама играчи, които се познават перфектно. В юношеските си години те са изиграли стотици спаринги, но на професионалния корт Рубльов все още не може да открадне сет от Медведев. Това бе четвъртата им среща, като винаги победителят е Медведев, при това убедително. 

Така световният №4 продължава невероятната си седмица, а на полуфиналите очаква победителя от започващата по-късно днес среща между Рафа Надал и Стефанос Циципас.

Снимка: Getty images

Най-интригуващ днес бе първият сет, в който Рубльов все още се държеше на 100%, а двамата играеха брилянтен тенис.

Те си размениха по пробив, а решителният миг дойде в 12-ия гейм, когато Медведев проби на нула и спечели сета със 7:5, а Рубльов просто нямаше отговор.

Постепенно Медведев започна сериозно да доминира, докато не дойде неочакваният срив в седмия гейм на втория сет, който можеше и до някаква степен да преобърне нещата в мача.

В него Рубльов пропиля пет брейкбола, а сякаш това вече тотално го пречупи заедно с австралийската жега и влажност.

Още в следващия сет Медведев проби, за да си осигури сета с 6:3, а в третата част колкото и да опитваше Рубльов, сили са подвиг вече нямаше.

Медведев лесно взе частта с 6:1 и продължава мечтата си за първа титла от Големия Шлем.