Даниил Медведев бе изключително разочарован след поражението на финала на Australian open от Рафаел Надал.

Руснакът изнесе монолог на пресконференцията си, в който ясно показа каква е причината за неговото състояние - не толкова поражението, а поведението на публиката в Мелбърн, която го освиркваше, намесваше се преди изпълненията на сервис и всячески подкрепяше съперника му.

"Ще започна пресконференцията с една история - каза Медведев на брифинга, преди дори да чуе един въпрос. - Тя е за едно шестгодишно хлапе, което започна да играе тенис и беше влюбено в тази игра. По-късно то вече гледаше турнири от Шлема, звездите, големите кортове и феновете. И мечтаеше да е там. Това бях аз. Радвах се на първите си мачове пред 1000-2000 зрители, беше великолепно. И си мечтаех за централния корт на турнирите от Шлема, както бе днес.

Имаше някои моменти в моята кариера и преди този ден, в които онова момче, за което ви казах в началото, не искаше повече да продължава. Помня един мач на "Ролан Гарос", загубих го. След това в стаята за пресконференции имаше един журналист - руснак. А аз бях играч от топ 20.

Днес по време на мача разбрах, че мечтата ми я няма. Не играя тенис заради нея вече. Оттук нататък ще го правя заради семейството ми и себе си, за да осигуря всички нас със спечеленото. Ще играя и за всички руснаци, защото имам тяхната подкрепа и я усещам. Ето, казвам го пред вас - ако има турнир на твърди кортове в Москва, и ако е в седмицата преди "Уимбълдън" или "Ролан Гарос", ще ида да играя в Москва! Не ми пука, дали ще пропусна "Уимбъдън" или "Ролан Гарос", или който и да е турнир.

Момчето спря да мечтае. Вече ще играе за себе си и за руснаците.

Ако говорим за тенис, не съм много разочарован. Можех да се справя по-добре, но това е тенисът.

Рафа игра невероятно, просто невероятно. Той бе по-силен от мен физически, особено в последните два сета. Надал е нереален тенисист, наистина - след шест месеца извън игра, след почти никаква поготовка. Шапки долу за него.

Но аз съм разочарован от друго. Ще дам един малък пример. По едно време някой от публиката извиква: "Давай, Даниил". Явно подкрепя мен. И хиляда души го освиркват. Много разочароващо. Ще ми е трудно да продължа след случилото се днес, наистина.

Националността е ключова, разбира се. Руският тенис бе в слаба позиция известно време, но днес е различно с мен, Карен (Хачанов), Андрей (Рубльов) и Аслан (Карацев). И хората ни подкрепят у дома, ние сме високо в ранкинга.

Но където и да играем, публиката е срещу нас. Естествено, че има значение от коя националност сме."