Много стабилен Даниил Медведев стана шампион на Мастърс турнира в Маями, след като на финала победи италианския биткаджия Яник Синер. Руснакът спечели със 7:5, 6:3 и за първи път печели титлата във Флорида, след като преди десет дни загуби другата от "двата слънчеви Мастърса" в Щатите, отстъпвайки на финала в Индиън Уелс на Карлос Алкарас.

Медведев прави феноменален сезон дотук. Той е спечелил 24 от последните му 25 мача, като победа над Алкарас в Калифорния щеше да означава 25 от 25, плюс факта, че вдига пет поредни турнирни титли. Сега са 4 за годината, а тази в Маями го изпраща като №4 в ранглистата от понеделник сутринта.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ОТ ФИНАЛА>>>

На върха е Новак Джокович, втори остава Алкарас, следван от Стефанос Циципас и Медведев. Синер е номер 9 от днес.

"Страхотно е, никога не съм се справял добре тук - каза Даниил след титлата. - Днес бе най-горещият ден от целия турнир и за двама ни бе много трудно. Всеки мач с Яник е битка, той никога не се предава.

Това е най-добрият старт на сезон, който съм правил. Гледам към върха в ранглистата, но знам, че сезонът на клей е труден и предлага много изненадващи резултати."

Медведев е бил №1 в ранглистата, а и клеят определено не е най-силната му настилка. Но ситуацията е такава, че Циципас има да брани 1000 точки в Монте Карло (а води с малко над 600 пред Даниил), а Алкарас - 1870 в сезона на червено, докато руснакът е в позиция да не защитава никакви точки. Той пропусна клей сезона през 2022-ра. И двамата са достижими, като малко по-различна е ситуацията с лидера Джокович, който води с 2010 точки пред Медведев.

Той води вече с 6-0 в преките сблъсъци със Синер, когото победи на финала в Ротердам през февруари. "Не е приятно да го видя в жребия срещу себе си на който и да е турнир", подсмихна се италианецът, опитвайки да приеме загубата с чувство за хумор.