Откакто изгря за големия тенис, Даниил Медведев показа, че на него може да се разчита да победи опонентите, които са под него в ранглистата. Това обаче се промени преди замразяването на тениса заради коронавируса, тъй като руснакът записа разочароващи резултати и позаличи приятните впечатления от миналата година.

През 2019-а световният №5 спечели четири трофея и игра финал на US Open, който загуби драматично от Рафаел Надал в пет сета. Даниил даде интересно интервю, в което оцени представянето си до моменти и "захапа" други интересни теми в тениса.

За лошото му представяне на финалите в Лондон през 2019-а: Трябваше да играя по-добре, особено във важните моменти на мача със Зверев. Още помня болезнената загуба от Рафа, където той успя да направи голям обрат. Надявам се никога повече да не загубя подобен мач. Въпреки това, опитът беше много полезен, тъй като Мастърсите са нещо невероятно за тенисистите. Те са уникални турнири. Ние пътуваме навсякъде по света. , но турнирът в Лондон е единственият, който позволява да покажеш своята идентичност. Надявам се отново да се класирам.

За прогреса му: Годините минаха, аз се подобрих и постигнах нови неща. Имаше само една година, която не беше успешна и не успявах да се задържа в топ 50. Промених подхода си чрез някои конкретни неща. Започнах да си лягам по-рано, да се храня здравословно и да играя по-малко на Плейстейшън. Последното определено беше най-сложно.

За планове след прекратяване на кариерата: В момента не мисля за нищо подобно, тъй като съм концентриран върху самата кариера. Когато тя приключи, искам да се занимавам с финанси или бизнес. Не изключвам възможността да стана тенис треньор или играч на шах. Искам и да увелича членовете на семейството си, но това е в бъдещето. Сега съм концентриран върху кариерата.

За освиркванията към него на US Open: Това беше един от най-тежките моменти в кариерата ми. Знаех, че съм направил грешка, но и аз съм човек. Въпреки че съжалявах, знам, че съм такъв. Понякога, когато нещата не вървят в твоя полза, правиш такива грешки. С продължаването на турнира мнението на публиката се промени и на финала дори викаха за мен заради цялостното ми представяне. Но това е в миналото.

За стила му на игра: Имам много различен стил спрямо другите играчи. Не знам защо играя така, но това няма да се промени. За мен няма добра или лоша техника в тениса. Когато бях на 6, играх бекхенд с една ръка като Федерер, но ако бях продължил по този начин, нямаше да постигна нищо. Всеки опитва да печели мачове по своя си начин. Някои казват, че тенисът ми е скучен и приличам на робот, но не ми пука. Целта ми е да печеля възможно най-много мачове.

За любимия му тенисист като дете: За много руснаци идолът беше Евгени Кафелников, но хванах активната му кариера. Моят любимец е Марат Сафин. Гледах как успя да постигне страхотни резултати в Шлема и благодарение на него съм тенисист. Следях изкъсо и кариерите на Федерер и Надал.

За бъдещите му съперници: Всеки сезон е различно и идват нови имена. След 10 години Роджър и Рафа няма да ги има. Всички ще гледат към Зверев, Циципас, Оже-Алиасим и Шаповалов, които ще се борят за първото място. С тях сме се срещали и знаем, че ни смятат за бъдещето на тениса. Вече съм играл шест пъти с Циципас. Мога да имам съперничество с всеки един.