Международната тенис федерация (ITF) взе светкавични мерки, след като се разбра, че ФБР разследва мащабен скандал с черно тото в играта. Ще отпадне възможността да бъдат следени на живо резултатите и развоят на мачове от турнири, които са с награден фонд под 15 000 долара.

Те са най-малките като статут в тениса, като се предполага, че именно там се откриват най-добри възможности за манипулиране на двубои заради залози в реално време.

Президентът на ITF Дейвид Хагърти, който през тази година бе и в България на посещение при нашата федерация и е в отлични отношения с нея, обяви пред Sky Sports:

"Изцяло сме отдадени на каузата да защитим почтеността на World Tennis Tour. Досега не сме правили толкова сериозен проект като този. Ще се инвестират над 8 милиона долара в инфраструктура и платформи, които да пазят почтенността на спорта. Уверени сме, че това ще допринесе за намаляването на корупцията, на която станахме свидетели през 2019 г."

В добавка, ще се записват на видео всички мачове, дори от най-ниските като ранкинг турнири. Ще бъде повишена сигурността на турнирите и ще бъдат направени по-добри канали за подаване на сигнали относно евентуални нарушения.

Джени Прайс, която е начело на отдела за почтеността в тениса разкри, че идеята за премахването на информацията на живо от мачове на ниските нива е била водеща.

Стана ясно, че през изтичащата вече година броят на достъпните за залагане мачове е намален с близо 3500, а тенденцията е да падне още.

Всички тези мерки следват разкритията, че в разследването за уреждане на мачове се оказват замесени над 130 тенисисти, включително един от топ 30.