Втората ракета на България Димитър Кузманов вече тренира в Австралия, където ще бъде част от националния отбор на страната ни, който ще участва в новия турнир "Юнайтед Къп". Пловдивчанинът даде интервю пред официалния сайт на федерацията по тенис, в която изрази задоволство от представянето си през отминалия сезон.

"Със сигурност това е най-успешният сезон в професионалната ми тенис кариера. Стигнах до рекордното си класиране в световната ранглиста (номер 159). Успях да стигна до третия (финален) квалификационен кръг на три турнира от Големия шлем. Бях изключително постоянен през целия сезон. Не успях да спечеля титла, но не само титлите определят дали един сезон е успешен. Бях много постоянен, а това е изключително трудно. Благодарен съм на Господ, че бях здрав през цялата година и това ми позволи да играя 11 месеца. Когато един човек и спортист е здрав той може да постигне целите си. За втора поредна година завършвам в първите 200 на света и това ме прави много щастлив", каза Мико.

Тенисистът бе категоричен, че голямата му цел за 2023 година е попадане сред първите 100 в ранглистата на АТР, като подчерта, че всъщност е бил много близо до това още през този сезон.

"Изключително успешна година за българския тенис. Вики Томова влезе в топ 100 на световната ранглиста. Аз успях да затвърдя позициите си. Адриан Андреев и Александър Лазаров имат сериозен прогрес. Девойките до 18 години станаха европейски шампионки. Иван Иванов, Илиян Радулов и Адрияно Дженев спечелиха "Ориндж Боул". Янаки Милев също прави силен сезон. Това е само малка част от имената, които през цялата година постигнаха много сериозни резултати и прославиха България по целия свят. Това са много добри резултати, които не остават незабелязани от спортната общественост. На лагера преди мача с Южна Африка имах възможност да тренирам с доста от младите ни таланти. Стремя се да им помагам с каквото мога. Тези лагери са много полезни. Според мен това и една от причините за добрите им игри. Надявам се това да продължи и през следващите години. Да имаме такива резултати и да ги развиваме", каза той по отношение на годината за родния тенис като цяло.

"Юнайтед Къп" започва на 29 декември, а освен България, участие ще вземат още Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, Хърватия, Чехия, Франция, Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Казахстан, Норвегия, Полша, Испания, Швейцария и САЩ.