След като завоюва първата си победа в турнири от Големия шлем Димитър Кузманов говори от Мелбърн за сайта на БФТ.

- Мико, честита победа! Какво е чувството след постигането на тази твоя мечта - първа победа в турнир от Големия шлем?

- Чувството е прекрасно, неописуемо е. Много съм щастлив, както аз, така и хората, които са до мен и работят с мен, защото ни коства много работа - доста дълго време чакахме. Но съм щастлив, че най-накрая постигнах първата си победа в Шлема.

- Разкажи ни за мача срещу Даниел Мазур, кога за теб беше най-трудно?

- Още преди да излезем на корта знаех, че ще е много трудно, защото с Мазур се познаваме много добре - в Германия ние играем заедно в един отбор повече от 5 години. Така че си знаем доста добре стиловете на игра, силните и слаби страни. А и тук няма как да има лек мач, всички са тежки. Наистина конкуренцията е жестока и не съм изненадан, че и моят мач беше труден. Щастлив съм, че в крайна сметка, че успях да го затворя доста хладнокръвно в тайбрека на третия сет. Това беше нещо ново за мен, тъй като никога досега не съм играл тайбрек до 10 точки, но на Australian Open правилата са такива. Доволен съм, че успях да се събера и да остана хладнокръвен до края, защото нервите са големи, конкуренцията е много силна.

- Предстои ти отново мач срещу германец - Тобиас Камке. Загуби от него през септември, сега какво очакваш от този съперник?

- Да, него също го познавам много добре. Тези дни даже тренирахме случайно заедно преди началото на турнира. Пореден тежък мач очаквам. Сега за мен най-важното е да се възстановя. Мисля че имам напълно достатъчно време, тъй като утре съм последен мач по програма. Нервите се надявам да бъдат доста по-малко, защото първият мач винаги е най-труден и напрегнат. Надявам се отново да играя силно.

- Физически добре ли се чувстваш, подготвен ли си?

- Да, много добре. Работих много здраво в предсезонната подготовка, имах много време за това - повече от 6 седмици. Тук вече се аклиматизирах напълно. Днес беше първото по-голямо препятствие за мен, чисто физически, в началото на сезона - близо три часа. Успях да издържа и се надявам да продължа така и занапред. Сигурен съм, че ще е така, защото работихме много здраво, а толкова работа винаги се отплаща - рано или късно.

- Какво ще кажеш на онези хора в България, които не спаха, гледаха те и те подкрепяха през нощта?

- Благодаря им, защото наистина такава подкрепа - макар и толкова далечна и пред ТВ екраните - се усеща. Получих и все още получавам съобщения с поздравления и това само ме радва и ме мотивира изключително много. Щастлив съм, че и Вики Томова даде начало на българските победи. Утре излизаме и двамата отново на корта и се надяваме да продължим още по-напред.