Съдията по тенис Карлуш Рамос, който е вероятно най-обсъжданият човек в Америка в последната седмица, отново влиза в окото на бурята.

Арбитърът, който хладнокръвно наказа три пъти Серина Уилямс (по правилник) на финала на US Open, ще ръководи двубоите от Купа Дейвис между Хърватия и САЩ. Полуфиналният мач започва днес в Задар.

В дните след скандалния женски финал в Ню Йорк, който Серина загуби от Наоми Осака, Рамос се превърна в обществен враг на американците. По-малката сестра Уилямс е огромен любимец в родината си, като популярността и надхвърля спортните среди.

Тя обвини португалския рефер в сексизъм, а дори и расизъм при взимането на решенията, които промениха донякъде хода на финала в полза на Осака.

"Знам, че всички говорят за Рамос тези дни - коментира на пресконференцията преди старта на мача с хърватите Джим Къриър, капитанът на САЩ за Купа Дейвис. - На мен не ми пука кои ще са съдиите, знам, че Карлуш е голям професионалист и тези приказки няма да му повлияят.

Малко е прекалено да очакваме случилото се в Ню Йорк да му окаже някакво въздействие, надявам се да няма нищо такова.".

Хърватите влизат в мача като фаворит, водени от Марин Чилич и Борна Чорич на сингъл, докато гостите са без ракетите си №1 и №2 - Джон Иснър и Джак Сок. За американците ще играят Стийв Джонсън и Франсес Тиафо.

Другият полуфинал в Лил противопоставя Франция и Испания.