Живеем в приключваща епоха, в която трима тенисисти се надпреварват да чупят рекорди и да редуват доминацията си в своя собствен стил.

Трима от най-добрите играчи в историята дадоха толкова много на играта, колкото такова трио едва ли някога ще повтори.

В такава епоха е трудно да си представим, че има още рекорди за подобряване, които не са достигани от Роджър Федерер, Рафаел Надал или Новак Джокович.

Сърбинът обаче ще има допълнителна мотивация да спечели предстоящия "Ролан Гарос", тъй като ще стане първият, който на два пъти завоюва четири поредни титли в Големия шлем в ерата на професионалния тенис.

Род Лейвър го направи в началото на опън ерата през 1969-а (и то в една година), а Ноле повтори през периода 2015-2016 г. в същия ред, в който може да го постигне и сега.

Първо завоюва "Уимбълдън" и US Open през 2015-а, а през 2016-а Australian Open и "Ролан Гарос".

Сега при триумф в Париж ще завърши цикъла в същия ред, за да се запише още веднъж със златни букви в новата история на тениса.

В пика на кариерите на Надал и Федерер все сме смятали, че могат да го постигнат, но все нещо не им е достигало. Това бе трудно при наличието и на хора като Анди Мъри, Стан Вавринка, Хуан Мартин Дел Потро или Марин Чилич в тура.

Преди година не можехме да си представим, че Джокович може да го постигне, след като допусна разочароваща загуба от Марко Чекинато на "Ролан Гарос" и бе в една от най-ниските точки от кариерата си. 

Оттогава обаче изглежда непобедим в Шлема.

Общо осем мъже са печелили четирите титли, но само Род Лейвър го е постигал в една година. Това допълва към митичната фигура на австралиеца.

Но да вземеш четирите в поредни издания е не по-малко впечатляващо постижение - това, към което Джокович се е насочил за втори път.

Федерер не успя да го постигне заради доминацията на Надал на "Ролан Гарос", а самият испанец се размина заради загубените си финали в Австралия в началото на настоящото десетилетие.

Предвид формата на Ноле няма как да изключим възможността да го направи отново. Но всичко минава през "Ролан Гарос" и по-конкретно Надал, който само преди дни го подчини на финала в Рим.